foto: REUTERS/SCANPIX
Atklāts jauns medikaments vēža ārstēšanai, kas ir saudzīgāks par ķīmijterapiju
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2024. gada 18. janvāris, 06:35

Atklāts jauns medikaments vēža ārstēšanai, kas ir saudzīgāks par ķīmijterapiju

Jauns.lv

Dažiem bērniem Lielbritānijā, kas slimo ar vēzi, tiek dotas jauna veida zāles, kas ir mazāk kaitīgas nekā ķīmijterapija, vēsta britu raidorganizācija BBC.

11 gadus vecais Artūrs ir viens no pirmajiem, kas to izmēģināja Londonas Great Ormond Street slimnīcā asins vēža ārstēšanai.

Viņa ģimene šo terapiju sauc par "mazu saules stariņu", jo tā deva rezultātu, neliekot Artūram justies sliktāk.

Un, tā kā to varēja lietot jebkur nevis tikai slimnīcā, viņš pavadīja vairāk laika mājās kopā ar ģimeni, vairāk baudot to, kas viņam patīk.

Zāles "Blina" jau ir licencēta vēža slimnieku ārstēšanai pieaugušajiem, un eksperti cer, ka ar to varēs droši palīdzēt arī bērniem.

Aptuveni 20 centri visā Apvienotajā Karalistē lieto šo preparātu bērniem, kas slimo ar B-šūnu akūtu limfoblastisko leikēmiju (B-ALL).

Šīs zāles ir imūnterapija, kas meklē vēža šūnas, lai organisma imūnsistēma varētu tās atpazīt un iznīcināt.

Un šīs "medības" ir precīzi mērķētas - atšķirībā no ķīmijterapijas veselās šūnas netiek skartas.

"Blina" ir šķidrums maisiņā, ko ievada caur plānu plastmasas caurulīti, kas daudzus mēnešus paliek ievadīta pacienta rokas vēnā. Ar bateriju darbināms sūknis kontrolē, cik ātri zāles nokļūst asinsritē - viens maisiņš var pietikt vairākām dienām.

Visu komplektu var pārnēsāt mugursomā, kas ir mazāka par A4 formāta mācību grāmatu, tādējādi tas ir pilnībā pārnēsājams. Artūram tas nozīmēja, ka ārstēšanas laikā viņš varēja nodarboties ar citām lietām, piemēram, sēdēt šupolēs vietējā parkā.

Un atšķirībā no intensīvās ķīmijterapijas, kas tik un tā bija pārstājusi iedarboties, jaunie medikamenti viņu nenovājina un viņš var turpināt darīt lietas, kuras patīk.