foto: Shutterstock
Zinātnieki atklāj aizraujošu informāciju par cilvēka smadzenēm
Esi vesels
2024. gada 12. janvāris, 06:11

Zinātnieki atklāj aizraujošu informāciju par cilvēka smadzenēm

Jauns.lv

Izaudzējot pasaulē pirmās laboratorijas apstākļos audzētās minismadzenes, zinātnieki atklājuši, ka smadzeņu audi "pašorganizējas" mini organoīdos, kuriem ir pašiem savi membrānu apvalki. 

Mazie šūnu organoīdi - rīsa graudiņa lielumā - atdarina pilna izmēra smadzeņu darbību, piedāvājot "aizraujošas" iespējas jauniem ārstēšanas veidiem, paziņoja Nīderlandes pētnieki. 

Tie ļaus pētniekiem izpētīt, kā attīstās smadzenes, kas varētu palīdzēt ārstēt ar smadzeņu attīstību saistītas slimības un stāvokļus, tostarp nāvējošus smadzeņu audzējus.

Profesors Hanss Klīverss sacīja: "Ar savu pētījumu mēs sniedzam nozīmīgu ieguldījumu organoīdu un smadzeņu izpētes jomā. Līdz šim mēs varējām iegūt organoīdus no lielākās daļas cilvēka orgānu, bet ne no smadzenēm - tas ir patiešām aizraujoši, ka tagad esam spējuši pārvarēt arī šo šķērsli.""

Pētnieki pirmo reizi izstrādāja cilvēka zarnu organoīdus 2011. gadā, un kopš tā laika "ir bijis lieliski redzēt, ka šī tehnoloģija ir patiešām attīstījusies", teica profesors Klīverss.

Jaunākais sasniegums, kas publicēts žurnālā "Cell", ir pasaulē pirmais gadījums, kad smadzeņu organoīdi tika izstrādāti no cilvēka audiem.

Tēmas