Jaunas bažas par epidēmiju. Pēc uzliesmojuma Ķīnā arī Eiropā pieaug bērnu pneimoniju gadījumu skaits
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 29. novembrī, 12:07

Jaunas bažas par epidēmiju. Pēc uzliesmojuma Ķīnā arī Eiropā pieaug bērnu pneimoniju gadījumu skaits

Jauns.lv

Jau ziņots, ka slimnīcas Ķīnā ir pārpildītas ar pneimonijas gadījumiem bērnu vidū, tagad arī Nīderlandē ir reģistrēts pneimonijas gadījumu skaita pieaugums.

Nīderlandes Veselības pakalpojumu pētījumu institūts (NIVEL) ziņoja, ka pagājušajā nedēļā 80 no 100 000 bērnu vecumā no pieciem līdz 14 gadiem valstī saslimuši ar pneimoniju. Slimības uzliesmojums Nīderlandē ir lielākais NIVEL reģistrētais uzliesmojums pēdējo gadu laikā.

Saskaņā ar jaunākajiem NIVEL datiem pneimonijas gadījumi visbiežāk bija sastopami 2022. gada gripas sezonas kulminācijas laikā, kad uz 100 000 bērnu šajā vecuma grupā tika reģistrēti 60 saslimšanas gadījumi.

Ne NIVEL, ne Nīderlandes Nacionālais sabiedrības veselības un vides institūts nav snieguši skaidrojumu, kāpēc pneimonijas gadījumu skaits pēkšņi pieaudzis. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka hospitalizāciju skaita pieauguma Ķīnā pamatā ir parastas ziemas infekcijas, nevis kādi jauni patogēni.

Ķīnas veselības aizsardzības iestādes ir sasaistījušas hospitalizāciju skaita pieaugumu kopš oktobra ar tādiem izplatītiem patogēniem kā adenovīrusi, gripas vīruss un RSV. Šie patogēni parasti gan izraisa vieglus, saaukstēšanās simptomus.

Ķīnā šī ir pirmā ziema bez Covid-19 ierobežojumiem, ko daži skaidro ar saslimstības pieaugumu. Tomēr Nīderlandē ierobežojumi jau kādu laiku nav spēkā.

Kāda ir situācija Latvijā?

Kā portālam "Mammamuntetiem.lv" skaidroja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), novembrī, salīdzinot ar oktobri, ir pieaudzis bērnu skaits, kas pneimonijas dēļ atvesti uz Bērnu slimnīcu. 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā no 1. līdz 23. novembrim ieradušies pat gandrīz divas reizēs vairāk pacientu ar pneimoniju, nekā oktobrī kopumā. 

Pieaudzis arī ar pneimoniju stacionēto pacientu skaits un komplicēti gadījumi. BKUS ārste Elīna Aleksejeva skaidro, ka šiem bērniem nepieciešamas papildu medicīniskas manipulācijas kā, piemēram, punkcija un plaša spektra antibiotiku ievadīšana, tāpēc stacionārā jāpavada ilgāks laiks.

Ir arī pieaudzis gadījumus skaits, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā bērniem konstatēts akūts bronhīts, taču viņiem retāk vajadzīga stacionēšana.

Speciāliste norāda, ka pneimoniju skaita pieaugums ir saistīts ar rudens un ziemas sezonai raksturīgo elpceļu vīrusu izplatību, kas ir vērojams katru gadu.