Covid jauno variantu izraisīts simptoms, ko vari pamanīt savā mutē
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 13. novembrī, 16:27

Covid jauno variantu izraisīts simptoms, ko vari pamanīt savā mutē

Jauns.lv

Noteiktas sajūtas mutē var liecināt, ka esat inficējies ar kādu no jaunajiem Covid-19 variantiem. Johaness Ūiss – ģimenes ārsts no Londonas skaidro, ka mēles pietūkums var būt pirmais Covid simptoms, ja esat inficējies ar Covid jaunākajiem celmiem - HV.1; JN.1 vai Pirolu. 

"Dažkārt pacienti sūdzas par bālganu mēli vai tieši pretēji – pārmērīgu mēles apsārtumu un dedzināšanas sajūtu. Dažkārt vērojama arī mēles nejūtība un čūlu veidošanās," skaidro ārsts. 

Ārstam ir arī skaidrojums, kāpēc vieni pie Covid saslimšanas šādus simptomus izjūt, bet citi nē. "Tā var būt gan imūnās reakcijas atbilde uz vīrusu, gan AKE receptoru daudzums mutē - vīruss pieķeras receptoriem un iekļūst šūnās. Labā ziņa ir tā, ka šis simptoms ir reti sastopams, un daudzi pacienti novēro, ka iekaisums pēc dažām dienām izzūd pats no sevis," piebilst ārsts. 

Medicīnas pētnieki nav pārliecināti par to, kā Covid izraisa mēles un mutes simptomus. "Covid-19 mēle" ir simptoms, kas dažiem cilvēkiem izpaužas, bet citiem ne.

Nelielos pētījumos ir minēti mutes dobuma simptomi, piemēram, bojājumi uz mēles. Tomēr šo simptomu oficiālajā Covid simptomu sarakstā nav iekļāvušas lielākas medicīnas organizācijas, piemēram, Nacionālais veselības dienests (NHS), ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) vai Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Kas ir "Covid mēle"?

Pētījumi liecina, ka "Covid mēle" ir viens no iespējamiem koronavīrusa infekcijas simptomiem. Spānijā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka cilvēki ziņoja par mēles čūlām, pietūkumu un citām mutes dobuma problēmām. Šie mēles un mutes dobuma simptomi parasti parādās kopā ar citiem, biežāk sastopamiem koronavīrusa simptomiem un katram cilvēkam var izskatīties atšķirīgi. 

Visbiežāk sastopamie "Covid mēles" simptomi ir šādi:    

  • Pietūkuša vai sāpoša mēle 
  • Mēles iekaisums ar iedobumiem mēles sānos.
  • Sāpīgas čūlas, kas var veidoties uz mutes mīkstajiem audiem vai pie smaganu pamatnes un var izskatīties pēc izciļņiem uz mēles aizmugures
  • Balti plankumi uz mēles
  • Mēles dedzināšanas sajūta
  • Garšas traucējumi