Nīderlandes zinātnieku pētījums ir brīdinājums visiem, kas mājās ēdiena gatavošanai izmanto gāzes plīti
foto: Shutterstock
Esi vesels

Nīderlandes zinātnieku pētījums ir brīdinājums visiem, kas mājās ēdiena gatavošanai izmanto gāzes plīti

Jauns.lv

Pētnieki atklāja, ka vidējais slāpekļa dioksīda līmenis mājsaimniecībās, kurās gatavo ēdienu, izmantojot gāzi, ir gandrīz divas reizes augstāks. 

Nīderlandes zinātnieki veica gaisa kvalitātes mērījumus 276 mājās 276 pilsētās, kurās ir daudz iedzīvotāju, kas gatavo ēdienu, izmantojot gāzi. Lai samazinātu citu piesārņojuma avotu radīto risku, pētnieku komanda izvēlējās mājsaimniecības, kurās cilvēki nesmēķē un kuras atrodas tālu no intensīvas satiksmes un rūpnīcām.

Gāzes sadedzināšana, gatavojot ēdienu, izdala piesārņojošas vielas, piemēram, slāpekļa dioksīdu (NO2), kas kaitē plaušām un izraisa elpceļu iekaisumu. Satraucoši ir tas, ka rezultāti atklāja, ka vidējais NO2 līmenis bija gandrīz divreiz augstāks tajās mājās, kurās ēdiena gatavošanai izmanto gāzi, nekā tajās, kurās to neizmanto. 

Vairāk nekā pusē no eksperimentā iekļautajām mājsaimniecībām, kurās izmantoja gāzes plītis un gāzes cepeškrāsnis, vienu reizi nedēļā tika pārsniegts Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktais maksimālais NO2 līmenis. 

Pētnieki paskaidroja, ka piesārņojuma kāpums mājās, kurās gatavo ēdienu, izmantojot gāzi, varēja ilgt vairākas stundas, un tas bija intensīvāks, ja ēdiena pagatavošanas laiks bija lielāks. 

Virtuvēs, kurās bija ierīkoti ventilatori, piesārņojums nebija tik liels. 

"Mūsu pētījums atklāj, cik lielu gaisa piesārņojumu rada gāzes virtuves iekārtas mājsaimniecībās visā Eiropā. Ļoti svarīgi ir sniegt cilvēkiem zināšanas par šo produktu radīto risku veselībai. Savukārt valdībām ir jāaizsargā sabiedrības veselība, risinot gaisa piesārņojuma problēmu tā rašanās vietā un atbalstot pāreju uz tīrāku ēdiena gatavošanu,” sacīja pētījuma autore Nikola Kērnija. 

Labā ziņa ir tā, ka ziņojumā arī konstatēts, ka mājās, kurās izmanto elektriskās ierīces, nav pārsniegts NO2 līmenis.