foto: Shutterstock
Veselības treneris Māris Žunda par aukstuma peldēm: "Nelec ledainā ūdenī uzreiz pēc izkāpšanas no siltas mašīnas"
Regulāri saskaroties ar vēsu ūdeni vasarā, mēs nostiprinām savu ķermeni un sagatavojam to gada aukstajai sezonai.
Esi vesels
2023. gada 29. oktobris, 07:01

Veselības treneris Māris Žunda par aukstuma peldēm: "Nelec ledainā ūdenī uzreiz pēc izkāpšanas no siltas mašīnas"

"100 Labi Padomi"

Gada aukstajā laikā bieži redzam roņus – cilvēkus, kuri aizraujas ar aukstuma peldēm. Rūdīšanās ar ūdens peldēm guvušas lielu popularitāti ne tikai Latvijā, bet arī daudzviet pasaulē. Kas jāņem vērā, konsultē veselības treneris, Rūdīšanās skolas dibinātājs Māris Žunda.

“Ir pierādīts, ka rūdīšanās stiprina imūnsistēmu, uzlabo asinsriti un palielina izturību pret aukstumu. Regulāri saskaroties ar vēsu ūdeni vasarā, nostiprinām savu ķermeni un sagatavojam to gada aukstajai sezonai,” stāsta Māris Žunda.

Kas jāņem vērā, peldoties aukstā ūdenī?

* Sāc rūdīšanos pakāpeniski. Sākumā vēlamas īsas, 1–5 minūšu ilgas peldes, katru nedēļu šo laiku palielinot par 1–5 minūtēm.

* Pirms došanās ūdenī nepieciešams sasildīties, izpildot vienkāršus vingrinājumus.

* Temperatūras šoku samazinās pierašana pie apkārtējās vides temperatūras, tāpēc nelec aukstā ūdenī uzreiz pēc izkāpšanas no siltas mašīnas.

* Siltumu aukstajā ūdenī palīdzēs saglabāt kustība, tāpēc ūdenī peldi vai vingro.

foto: Shutterstock

* Neaizmirsti drošības pasākumus un uz aukstuma peldēm dodies kopā ar sabiedroto. Kompānija palīdzēs saglabāt motivāciju un sniegs atbalstu.

* Iepriekš sagatavo un krastā noliec dvieli, siltas, ātri uzvelkamas drēbes, kā arī termosu ar tēju.

* Lai arī rūdīšanās ir nenovērtējams ieguldījums cilvēka veselībā, tai ir jāsagādā patīkamas emocijas; sevi nav jāmoka. “Auksta ūdens peldes veic tikai tad, ja jūties labi gan fiziski, gan psiholoģiski. Ja jūti sāpīgu diskomfortu, dodies ārā no ūdens un mēģini citreiz. Tāpat ūdenī ej tikai tad, kad ar veselību viss ir kārtībā.”

* Lai sagatavotos peldēšanai aukstā ūdenī, svarīgi rūdīties arī ikdienā. Regulāra vingrošana un fiziska aktivitāte uzlabo ķermeņa izturību un palīdz pielāgoties aukstajiem apstākļiem. Izvēlies sportu vai vingrošanas veidu, kas tev patīk un nodrošina piemērotu fizisku slodzi.