Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
11 pazīmes, kas parāda, vai tuvāko 14 gadu laikā tev draud attīstīties demence
foto: Shutterstock
Esi vesels

11 pazīmes, kas parāda, vai tuvāko 14 gadu laikā tev draud attīstīties demence

Jauns.lv

Pētnieki ir izstrādājuši rīku, ar kura palīdzību var "precīzi paredzēt", vai cilvēkam nākotnē attīstīsies demence, vēsta britu mediji. 

11 faktori, tostarp dzīvesveids un personiskās īpašības, kā arī slimības vēsture, ļauj ar lielu precizitāti novērtēt, vai cilvēkiem pusmūža vecumā attīstīsies demence.

Oksfordas Universitātes akadēmiķu vadībā zinātnieki pārbaudīja datus par cilvēkiem vecumā no 50 līdz 73 gadiem, kas piedalījās divos lielos ilgtermiņa Lielbritānijas pētījumos. Pētnieki sastādīja 28 zināmo faktoru sarakstu, kas saistīti ar demences risku, un pēc tam sastādīja sarakstu, kurā apkopoja spēcīgākos prognozējošos faktorus. Rezultātā tika izveidots 11 prognozējošo faktoru saraksts, ko pēc tam izmantoja, lai izstrādātu Apvienotās Karalistes Biobankas demences riska rādītāju (UKBDRS) rīku.

Šie 11 faktori ir vecums, izglītība, diabēts, depresija, insults, demence vecākiem, nabadzības līmenis, augsts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, vientuļa dzīve un dzimums. 

Pētnieki šos riska faktorus pētīja arī kopā ar to, vai cilvēkiem ir vai nav īpašs gēns - APOE gēns, kas ir zināms demences riska faktors.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kas publicēti žurnālā “BMJ Mental Health”, tika konstatēts, ka UKBDRS-APOE sniedz visaugstāko prognozēšanas rādītāju, kam cieši seko UKBDRS riska rīks.

Zinātnieki ierosināja, ka jauno rīku nākotnē varētu izmantot kā sākotnējo demences skrīninga rīku, lai iedalītu cilvēkus "riska grupās".