foto: Shutterstock
Uztura speciāliste nosauc pārtikas produktus, kas palēnina novecošanos. Tas ir zinātniski pamatots!
Runā speciālists
2023. gada 22. maijs, 15:45

Uztura speciāliste nosauc pārtikas produktus, kas palēnina novecošanos. Tas ir zinātniski pamatots!

Jauns.lv

Kad redzam kādu cilvēku, kura tīrā āda un jauneklīgais izskats šķietami neatbilst patiesajam vecumam, ir viegli nodomāt: "Labi gēni!”, taču, lai gan novecošanās procesā ir spēcīgs ģenētiskais faktors, zinātne rāda, ka mēs katrs varam darīt ļoti daudz, lai “pagrieztu laiku atpakaļ”.

Uztura speciāliste Gabriela Pīkoka ir pārliecināta, lai nodrošinātu ķermeni ar visām iedarbīgajām uzturvielām, kas tam nepieciešamas, lai apturētu novecošanās procesus, nav jātērē milzu bagātība, vien jāsaprot, kuri pārtikas produkti ir tie, kas šos procesus spēj ietekmēt. 

“Mana plāna veiksmes pamatā ir zinātniski principi, kas balstās uz to, ka jūsu organisms tiek pakļauts vieglai šūnu stresa formai, ko sauc par "hormēzi", kas iedarbina ķīmisku reakciju ķēdi, ko sauc par "autofāziju", kas gudri paātrina veco šūnu attīrīšanos un stimulē jaunu šūnu veidošanos, lai palielinātu elastību, enerģijas līmeni, domāšanas spējas un vitalitāti,” skaidro speciāliste. 

Viņa iesaka piepildīt savu šķīvi ar augu valsts pārtikas produktiem, ogām, kāpostiem, valriekstiem, zaļo tēju un tumšo šokolādi, kas savus spēcīgos pret stresu aizsargājošos polifenolus nogādā tieši mūsu šūnās.

Kāpēc sēnes ir maģisks līdzeklis stresa mazināšanai?

Pastāvīga stresa hormona kortizola plūsma ne tikai rada nebeidzamu trauksmes un satraukuma sajūtu, bet arī var ietekmēt visu, sākot ar miega kvalitāti un enerģijas līmeni un beidzot ar hormonu līdzsvaru, garīgo veselību, uzturvielu trūkumu un svara pieaugumu, kas kopā ietekmē organisma novecošanos.

“Elpošanas vingrinājumi var būt lielisks veids, kā palēnināt sirdsdarbību un mazināt trauksmi, bet, ja esi pakļauts emocionālam stresam, sēnes - vai nu pulvera, vai uztura bagātinātāju veidā - var patiešām palīdzēt mazināt novecošanās procesus,” pārliecināta ir Gabriela. 

“Sēnes ir bagātas ar savienojuma, ko sauc par beta-glikānu, kam piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība, kas palīdz samazināt oksidatīvo bojājumu un uzturēt imūnsistēmu,” viņa piebilst. 

Aizsargā savu DNS ar kafiju un zaļo tēju

Kofeīns var paātrināt organisma vielmaiņu un stimulēt nervu sistēmu, uzlabot koncentrēšanās spējas un uzlabot garastāvokli. “Kafija satur lielu daudzumu antioksidantu, īpaši polifenolu hlorogēnskābi, un tās daudzās bioaktīvās vielas nodrošina pretiekaisuma īpašības, mazina insulīna rezistenci un aizsargā pret šūnu bojājumiem,” paskaidro uztura speciāliste. 

Runājot par ilgmūžību, pētījumos atklāts, ka regulāra kafijas un tējas dzeršana faktiski var aizsargāt mūsu DNS pret neirodeģenerāciju.

Bez magnija nevar

Ļoti ātrs veids, kā būtiski uzlabot miega kvalitāti, ir uzņemt magniju. Tas ir dabas relaksants, kas organismā veic daudzus uzdevumus, tostarp mazina trauksmi, stresu un paaugstinātu asinsspiedienu. 

“Magnija trūkums ir bieži sastopama problēma, tāpēc, palielinot tā uzņemšanu, var panākt apbrīnojamus rezultātus,” teic Gabriela. 

Ar magniju bagāti produkti ir: tumši zaļie lapu dārzeņi, rieksti un sēklas, graudaugi, pupiņas, lēcas, tumšā šokolāde. 

Zivju āda un jūras aļģes – uzkoda čipsu vietā

Zivju āda ir bagāta ar labajām taukskābēm, kas mazina iekaisuma procesus organismā. “Lai paaugstinātu joda līmeni, kas palīdz organismam sintezēt vairogdziedzera hormonus, paātrina vielmaiņu un enerģijas ražošanu, kā arī uzlabo kognitīvās spējas un koncentrēšanās spējas, čipsu vietā ēdiet izkaltētas jūras aļģes. Pareizi pagatavotas, tās būs lieliska uzkoda,” dalās uztura speciāliste.