foto: Shutterstock
Pētījumi atklāj, ko cilvēka veselībai var nodarīt bieža saaukstēšanās un vairākas gripas epizodes
Esi vesels
2023. gada 5. maijs, 06:19

Pētījumi atklāj, ko cilvēka veselībai var nodarīt bieža saaukstēšanās un vairākas gripas epizodes

Jauns.lv

Pētot novecojošus peļu tēviņus, pētnieku komanda atklāja, ka bieža sezonāla saaukstēšanās un vairākkārt pārslimota gripa, pasliktina kognitīvās spējas, kas var palielināt demences risku. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mūs interesēja jautājums, vai pārslimoto infekciju skaits varētu vismaz daļēji izskaidrot demences izplatības atšķirības, ko novērojam populācijā," atzina pētījuma vadošā autore, neiroloģe Elizabete Englere-Čiurači. 

Sadarbībā ar Rietumvirdžīnijas Universitāti un Nacionālo darba drošības un veselības aizsardzības institūtu pētnieki atklāja interesantu faktu. “Peles, kuras mēs pētījām, bija pusmūža vecumā bez veselības problēmām. Kad tās tika pakļautas periodiskam iekaisuma procesam, to smadzeņu neironi darbojās sliktāk,” skaidro pētniece. 

Pētījumā iesaistītās peles "tikai dažas reizes piedzīvoja slimībai līdzīgu periodisku iekaisumu", tāpēc komanda bija "pārsteigta" par rezultātiem. Eksperts paskaidroja, ka cilvēkam kognitīvie traucējumi, ko izraisa līdzīgs skaits iekaisumu, ikdienā varētu nebūt pamanāmi.

"Mēs uzskatām, ka svarīgākais secinājums no šī pētījuma ir tas, cik svarīgi ir saglabāt pēc iespējas labāku veselību un izvairīties no infekcijām,” sacīja Elizabete Englere-Čiurači.

Pētījumam varētu būt nozīmīga ietekme uz standarta aprūpi vecāka gadagājuma cilvēku infekciju ārstēšanā.

Demences riska faktori

Lielbritānijas Alcheimera biedrības labdarības organizācija norāda, ka pastāv "dažādi demences riska faktori", tostarp medicīniskie, dzīvesveida un vides faktori.

"Ikvienam ir iespēja saslimt ar demenci, bet dažiem cilvēkiem tā ir lielāka nekā citiem," skaidro labdarības organizācija. Cilvēkiem, kas vecāki par 75 gadiem, ir lielāks risks saslimt ar šo slimību.

Papildu riska faktori ir šādi:

  • augsts asinsspiediens
  • bojāti asinsvadi smadzenēs
  • vājāka imūnsistēma
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās