foto: Shutterstock
9 pārtikas produkti, kas var paaugstināt asinsspiedienu
Esi vesels
2022. gada 28. decembris, 06:26

9 pārtikas produkti, kas var paaugstināt asinsspiedienu

Jauns.lv

Nevar noliegt, ka sāls padara mūsu iecienītākos ēdienus garšīgākus, taču ir pārtikas produkti, kuru sastāvā tā ir par daudz. Tas savukārt var paaugstināt asinsspiedienu.

Sāls ir brīnumaina minerālviela, jo tiek pievienots apstrādātiem ēdieniem, lai pagarinātu to derīguma termiņu, tas var uzlabot ēdiena krāsu, stabilizēt tekstūru un var palīdzēt novērst baktēriju augšanu. Tomēr, kas par daudz, tas par skādi. Pārāk liels sāls daudzums var izraisīt sirds slimības, paaugstināt insulta risku un celt asinsspiedienu. 

"Paaugstināts sāls patēriņš ir viens no svarīgākajiem augsta asinsspiediena riska faktoriem," uzsver Ohaio štata universitātes medicīnas centra dietoloģe Dena Čempione. 

Ārste piebilst: “"Paturiet prātā, ka svarīgi ir uztura paradumi ilgtermiņā, nevis tas, ko jūs patērējat vienā ēdienreizē vai vienā dienā. Ir svarīgi skatīties uz kopējo ainu. Kopumā nātrija daudzums nedrīkst pārsniegt 2300 mg dienā, kā to iesaka Amerikas Sirds slimību asociācija. Atcerieties, ka ne vienmēr pietiek tikai nolikt malā sāls trauciņu, jo daudzos pārtikas produktos, ko mēs lietojam uzturā, ir daudz nātrija, lai gan tie pēc garšas ne vienmēr šķiet sāļi!”

Lūk, 9 produkti, kuri var celt tavu asinsspiedienu: 

Nākamā lapa: 1. Elektrolītu dzērieni (arī sporta dzērieni)