Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pirmie rezultāti jau pēc 20 minūtēm: tas, kas notiek ar ķermeni, atmetot smēķēšanu, ir prātam neaptverams
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pirmie rezultāti jau pēc 20 minūtēm: tas, kas notiek ar ķermeni, atmetot smēķēšanu, ir prātam neaptverams

Jauns.lv

Cigaretes izraisa atkarību, neatgriezeniski bojā plaušas, palielina vēža risku un dzīves laikā var izmaksāt tūkstošiem eiro. Taču, neraugoties uz acīmredzamajiem trūkumiem, pasaulē miljoniem cilvēku turpina “elpot indi”. 

Lai gan pēdējās desmitgadēs smēķēšanas rādītāji ir samazinājušies, eksperti izmisīgi cenšas pārliecināt vēl vairāk cilvēku uz visiem laikiem atmest šo nāvējošo ieradumu.

Tikai 20 minūtes pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas jūsu sirdsdarbības ātrums sāks mazināties. Nikotīns, tabakas sastāvā esošā ķīmiskā viela, kas izraisa lielu atkarību, palielina sirdsdarbību, stimulējot adrenalīna izdalīšanos. Taču atmešanas ietekme uz jūsu sirdi var būt nedaudz mazāka atkarībā no tā, cik gadus esat smēķējis.  

Tas tā ir tāpēc, ka laika gaitā smēķēšana var atstāt rētas sirds muskulatūrā un bojāt asinsvadus, kas var izraisīt neregulāru sirdsdarbību vai paātrinātu sirdsdarbību, ko dēvē arī par tahikardiju, norāda Amerikas Sirds asociācija. Šī iemesla dēļ smēķētājiem ir lielāks sirdslēkmju risks.

Lielbritānijas smēķēšanas atmešanas eksperte Luīze Rosa ir strādājusi ar simtiem klientu visā valstī, kuri centušies atmest smēķēšanas ieradumu. Rosas kundze, kura tagad strādā programmā "Smoke-Free", piebilst, ka 20 minūšu laikā pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas, cilvēka pulss sāk palēnināties un kļūst normālāks, bet apmēram stundas laikā asinsspiediens samazināsies līdz normālam līmenim. 

Pēc astoņām stundām skābekļa līmenis asinīs sāks atjaunoties. Saskaņā ar Nacionālā Veselības dienesta datiem kaitīgā oglekļa monoksīda līmenis asinīs būs samazinājies uz pusi.

48 stundas pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas, sāk atgriezties normāla garšas un smaržas izjūta. Šajā laikā no organisma ir izvadīts viss oglekļa monoksīds, un no plaušām sāk attīrīties gļotas. Smēķēšana var bojāt deguna ožas nervus. Šie nervi ir atbildīgi par smaržu, kas ir saistīta arī ar garšu.

Ja jums izdosies 72 stundas nesmēķēt, jūs pamanīsiet, ka ir vieglāk elpot. Tas tā ir tāpēc, ka jūsu bronhi būs sākuši atslābināties.

Nesmēķējot divas nedēļas, jūsu asinsrite būs uzlabojusies, bet pēc trim mēnešiem jūsu plaušu darbība palielināsies līdz pat 10 procentiem. Šajā laikā sāk mazināties arī klepus, sēkšana un elpošanas problēmas.

Vienu gadu pēc smēķēšanas atmešanas sirdslēkmes risks būs samazinājies uz pusi. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem katru gadu 1,9 miljoni cilvēku mirst no tabakas izraisītām sirds slimībām. Tas ir katrs piektais nāves gadījums no sirds slimībām. Pat pasīvā smēķēšana un neregulāra smēķēšana palielina sirds slimību risku.  

10 gadus pēc smēķēšanas pārtraukšanas risks nomirt no plaušu vēža būs samazinājies uz pusi. Saskaņā ar labdarības organizācijas “Cancer Research” datiem, smēķējot no cigaretēm izdalās vairāk nekā 5000 dažādu ķīmisko vielu. Eksperti uzskata, ka smēķēšana izraisa vismaz 15 vēža veidus.