foto: LETA
Dobes karalis burkāns! Viens no veselībai vērtīgākajiem dārzeņiem
Tradicionālais Zāļu tirgus Doma laukumā.
Dabasspēks
2022. gada 11. oktobris, 10:37

Dobes karalis burkāns! Viens no veselībai vērtīgākajiem dārzeņiem

Jauns.lv

Rudens ir ražas laiks, kas nozīmē, ka uzturā gan svaigā, gan pārstrādātā veidā vairāk varam uzņemt dažādus vērtīgus dārzeņus. Viena no populārākajām Latvijas rudens veltēm ir burkāns. Nevelti to dēvē par dobes karali, jo tas ir ne tikai gards, bet arī viens no vērtīgākajiem dārzeņiem – piesātināts ar šķiedrvielām, dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir svarīgi cilvēka veselībai un labsajūtai. Kāpēc burkānus jāēd un kā tie var noderēt cilvēka veselībai, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

Ikdienā parasti uzturā lietojam oranžos burkānus, taču, vai zināji, ka paši pirmie burkāni, kas 12.-13. gadsimtā no Dienvidaustrumāzijas un Afganistānas atceļoja uz Eiropu, bija dzeltenā un violetā krāsā? Pasaulē pastāv vismaz 20 dažādas burkānu sugas, turklāt tie mēdz būt arī baltā un sarkanā krāsā. Oranžie burkāni savu spilgto krāsu ir ieguvuši no beta karotīna, kas ir antioksidants. Savukārt dzeltenajos burkānos visvairāk ir antioksidants luteīns, kas nepieciešams cilvēka acu veselībai. 

Burkāns sastāv no aptuveni 88% ūdens, taču vienlaikus tas ir bagāts ar daudz šķiedrvielām, kā arī vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām: 

  • vitamīniem – A, C, K un B6; 
  • mangānu;
  • kalciju;
  • kāliju;
  • dzelzi. 

Kā burkāni var noderēt cilvēka veselībai:

Nākamā lapa: 1. Sirds un asinsvadu veselībai