foto: Shutterstock
Izplatīts Covid-19 simptoms, kas patiesībā var norādīt uz nopietnu slimību
Esi vesels
2022. gada 31. jūlijs, 15:40

Izplatīts Covid-19 simptoms, kas patiesībā var norādīt uz nopietnu slimību

Jauns.lv

Apmēram piektajai daļai cilvēku, kas saslimuši ar Covid-19, kā viens no simptomiem ir ožas zudums. Lai gan lielākajai daļai oža atgriežas neilgi pēc izveseļošanās no vīrusa, pētījumi liecina, ka viens no 20 cilvēkiem ožas vai garšas sajūtu var zaudēt neatgriezeniski, vēsta britu mediji. 

Tikmēr pētījumi liecina, ka ožas zudums var būt arī demences pazīme. Zinātnieki lēš, ka straujš ožas zudums “ir labs rādītājs tam, kas notiek smadzenēs”, tostarp demences riskam. 

Zinātnieki apgalvo, ka Alcheimera slimības (kas ir viens no visizplatītākajiem demences cēloņiem) attīstības gaitā smadzeņu šūnas bojājošo olbaltumvielu uzkrāšanās bieži vien vispirms parādās tajās smadzeņu daļās, kas saistītas ar smaržu. Joprojām nav zināms, vai šie bojājumi patiešām izraisa cilvēka ožas sajūtas pasliktināšanos.

"Mēs domājām, ka cilvēkiem, kuriem laika gaitā strauji pasliktinās ožas izjūta, ir lielāks risks piedzīvot smadzeņu problēmas, tostarp Alcheimera slimību, nekā cilvēkiem, kuriem ožas izjūta saglabājas normāla,” skaidro pētījuma vadošā autore Reičela Peisina. 

Medicīnas studentu komanda no Čikāgas Universitātes Pritzkera Medicīnas skolas pētīja vairāk nekā 500 pieaugušo, atklājot, ka samazinātas ožas uztveres spējas ir saistītas ar Alcheimera slimības risku. 

Smadzeņu skenēšanas rezultāti liecināja, ka cilvēkiem, kuriem pasliktinājās ožas izjūta, bija mazāks pelēkās vielas apjoms smadzeņu zonās, kas saistītas ar ožu un atmiņu. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kas publicēti žurnālā “Alzheimer's & Dementia”, šiem cilvēkiem bija arī sliktākas izziņas spējas un lielāks demences risks.

Pētnieki apgalvoja, ka ožas sajūtas zuduma risks ir līdzīgs APOE-e4 gēna nēsāšanai, kas ir zināms Alcheimera slimības attīstības ģenētiskais riska faktors. Pētījuma galvenais autors, Čikāgas Universitātes ķirurģijas profesors Dr. Džeijants Pinto izteica cerību, ka nākotnē, pārbaudot cilvēka ožas izjūtu, varētu pēc iespējas agrāk atklāt tos, kuriem draud demence.

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka tiem, kam ir grūtības identificēt četras no piecām smaržām (piparmētru, zivju, apelsīnu, rožu un ādas), ir divreiz lielāka iespēja piecu gadu laikā saslimt ar demenci.

Kopumā demences izredzes var samazināt, lietojot veselīgu uzturu, sportojot, nesmēķējot un ierobežojot alkohola lietošanu.