Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viens solis tuvāk medicīnas sasniegumam, kas mainītu esošo Covid-19 situāciju
foto: Shutterstock
Esi vesels

Viens solis tuvāk medicīnas sasniegumam, kas mainītu esošo Covid-19 situāciju

Jauns.lv

Pasperts solis uz priekšu vakcīnas izstrādē pret visiem saaukstēšanās tipa vīrusiem, tostarp Covid-19. Šāda vakcīna varētu nodrošināt arī zināmu imunitātes noturību, ja parādītos jaunas koronavīrusa formas, vēsta “The Independent”. 

Zinātnieki ir spēruši soli uz priekšu, lai izstrādātu vakcīnu pret saaukstēšanās slimībām, izvirzot "daudzsološu mērķi" – apturēt Covid-19 izplatību pasaulē. Pētnieki pieļauj, ka šāda vakcīna varētu nodrošināt zināmu aizsardzību pret jauniem Covid-19 vīrusa variantiem, kā arī pret saaukstēšanās slimībām.

Šāda veida vakcīnas izstrāde ir ļoti sarežģīta, jo pastāv daudz dažādi koronavīrusi, un katram no tiem ir būtiskas atšķirības, turklāt tie mainās jeb mutē. Šīs mutācijas var mazināt imunitāti pret vīrusu, tāpēc cilvēks kļūst neaizsargāts pret atkārtotu inficēšanos.

Frānsisa Krika institūta pētnieki ir identificējuši "daudzsološu" mērķi šādai vakcīnai. Zinātnieki atklāja īpašu Sars-CoV-2 vīrusa daļu - vīrusa smailes proteīna "S2 apakšvienību", uz kuru potenciāli varētu balstīties, lai palīdzētu izstrādāt šādu vakcīnu.
Pētījums, kas publicēts žurnālā “Science Translational Medicine” liecina, ka antivielas, kas vērstas pret šo apakšvienību, neitralizē citus koronavīrusus.

Pētnieki atklāja, ka pēc peļu vakcinācijas ar Sars-CoV-2 "S2" pelēs izveidojās antivielas, kas spēja neitralizēt vairākus citus dzīvnieku un cilvēku koronavīrusus. To vidū bija sezonālais saaukstēšanās koronavīruss un sākotnējais vīrusa celms, kas izraisa Covid-19, kā arī alfa, beta, delta varianti un sākotnējais omikrona variants, un pat divi sikspārņu koronavīrusi.

Pētījuma grupas vadītājs Džordžs Kasiotis uzsvēra, ka “vakcīnas, kas būtu vērsta uz “S2” zonu, cerības ir tādas, ka tā varētu nodrošināt zināmu aizsardzību pret visiem pašreizējiem, kā arī nākotnes koronavīrusiem”.