foto: Shutterstock
Gardas, pieprasītas, bet indīgas. Mikoloģe ceļ trauksmi par tirgū nopērkamām sēnēm
Bisītes ir brīvi nopērkamas tirgū, bet to lietošana uzturā var kaitēt veselībai.
Runā speciālists
2022. gada 13. jūnijs, 05:48

Gardas, pieprasītas, bet indīgas. Mikoloģe ceļ trauksmi par tirgū nopērkamām sēnēm

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Centrāltirgū iegādājamas bisītes – gardi pagatavojamas un ļoti pieprasītas sēnes. Tomēr tās ir indīgas, un mikoloģe Inita Dāniele nekādā gadījumā neiesaka tās lietot uzturā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Mēs šogad tikai vienreiz pamēģinājām – draugs nopirka Rīgas Centrāltirgū. Domājām, ka tie ir murķeļi, bet saprotu, ka bisītes ir ļoti līdzīgas, tāpat arī lāčpurni. Man nedaudz ir sajukusi bioloģija, bet tirgū visi vienādi – melni ar mazu kātiņu,” "Facebook" klāsta rīdziniece Lita Līne. Sēnes noskalojuši, likuši vārīties karstā ūdenī desmit minūtes, tad šķidrumu nolējuši, atkal kārtīgi noskalojuši, jo šajās sēnēs esot ļoti daudz smilšu.

Maiga garša

Pēc trīskārtīgas vārīšanas visu laiku jānoskalo, jo ūdens ir vienās smiltīs. Centrāltirgū murķeļi iegādājami arī kaltētā veidā un, kā sēņu pārdevēja teikusi, svaigi nebojājoties, ilgi var uzglabāt ledusskapī un neesot arī kāpuru.

Cenas un piedāvājums Rīgas Centrāltirgū

Aplūkojot cenas, jāsecina, ka vietējo zemnieku un ražotāju produkcijas cena Rīgas Centrāltirgū ir zemāka, brīžiem pat vairāk nekā uz pusi, ...

gallery icon
112

“Sēnes gan vārot stipri saraujas, bet ir smukas ar tādu īpatnēju krociņu, tikai tām raksturīgu knifiņu. Tām ir ļoti maiga sēņu garša, nedaudz pēc šampinjoniem. Pirmoreiz mēs pagatavojām tīri tradicionāli – drusciņ kūpinātu speķi, sīpolus, saldo krējumu, bet otrreiz tapa risoto. Krokojums piedod interesantu tekstūru, bet sēnes gan vārot stipri saraujas,” gūto pieredzi izklāsta Līne. Paliels trauciņš maksājis divus līdz piecus eiro.

Var būt arī liktenīgā reize

Nacionālā Dabas muzeja nodaļas vadītāja Inita Dāniele "Kas Jauns Avīzei" teic: “Es cenšos izvairīties un arī citiem iesaku to darīt no vārda murķeļi. Tur ir tāda biezputra, jo katrs par murķeli dēvē citu sēni.

Tādu murķeļu vispār nav, aizmirstiet šo vārdu, ir bisītes, lāčpurni. Pie mums visbiežāk par murķeļiem sauc bisītes.”

Tās nevajag lietot uzturā – ir indīgas. “Var jau mēģināt novārīt, bet pat to tvaiki ir indīgi, un var saelpoties vārīšanas procesā,” brīdina mikoloģe.

Sēnes Kurzemes mežos

gallery icon
60

Dānielei gan neesot zināmi letāli gadījumi, tomēr gandrīz katru gadu kāds ar bisītēm saindējoties. Mikoloģe zina apmēram desmit gadījumus, kad pēc šo sēņu lietošanas bijušas nepatīkamas pazīmes, bet ēdāji tikuši cauri sveikā, nenokļūstot slimnīcā.

Slikti no tvaikiem vien

“Un kāda jēga šīs sēnes vārīt trīs ūdeņos! Ja vāra sēnes, tad vienreiz un ūdeni nolej, tas viss. Neko nemaina fakts, ja vārīs trijos, piecos vai piecpadsmit ūdeņos. Tirgos diemžēl tirgo šādas sēnes, cilvēki lieto uzturā, gadiem nekas slikts nenotiek, bet pēkšņi vienreiz kāds saindējas,” saka mikoloģe.

Viņas pašas draugu lokā pieredzēts šāds gadījums – laukos, daudzbērnu ģimenē, kur visu vārot desmit katlos.

Viņi salasījuši ļoti daudz bisīšu, kuras vienmēr lietojuši uzturā, mamma novārījusi lielo katlu un iznesusi laukā nokāst.

“Saelpojusies tvaikus, kļuvis slikti ar sirdi, trūcis elpas. Bērni ļoti nobijušies un gribēja saukt neatliekamo palīdzību. Bet, tā kā sieviete bija svaigā gaisā, sliktumi ātri pārgāja. Pēc tam lielo katlu ar sēnēm izgāza laukā un kopš tā laika bisītes vairs nelasa,” atstāsta mikoloģe. Citi sakot – mēs gadiem tās ēdam, un nekas nenotiek. Bet tikai viena var būt liktenīgā reize.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nevar paļauties uz godaprātu

Speciāliste piebilst, ka bisītes vēl iesaka kaltēt un turēt vaļējā traukā kaltētas, jo indīgās vielas ir gaistošas. Var arī šādi baudīt, ja kāds ļoti vēlas. Arī viņa reiz sakaltējusi, noturējusi vairākus mēnešus, bet vienalga izmetusi.

“Es iesaku tās nelietot un vispār nepirkt neko aizdomīgu. Iegādājoties sēnes tirgū, mēs nevaram paļauties uz cilvēku godaprātu, jo tirgotājam vajag vien naudu. Mēs neko par sēnēm diemžēl nezinām. Un to pārdevējs nerisinās jūsu veselības problēmas,” teic Dāniele.

Esot jāprot pagatavot

Rīgas Centrāltirgus Mārketinga un attīstības daļas vadītāja Renāta Petrova informē, ka uzņēmumam ir sanitārās uzraudzības daļa, kuras darbinieki katru rītu apstaigā tirgotājus, lai pārbaudītu preču kvalitāti un visu pārējo.

Tā šobrīd izskatās Centrāltirgus Piena paviljonā

16. aprīlī Rīgas Centrāltirgū ir atvēries Rūpniecības preču paviljons, kurā pieejami apģērbi, dažāda veida amatnieku darinājumi un citas preces. Ņemot ...

gallery icon
69

“Murķeļu sastāvā ir indīgas vielas, bet, ja skatāmies tālāk, tad jebkurā gadījumā tos var lietot pārtikā. Tikai jāprot pareizi pagatavot. Jautājums tikai, vai cilvēkam jāpērk tādas lietas, kuras viņš nepazīst? Es nepiekrītu, ka murķeļus nedrīkst lietot uzturā. Protams, tie satur indi, bet par to nerunāsim. Tajā pašā laikā cilvēki pērk un gatavo, sēnes vairākas reizes gan jānovāra. Mums nav pamata aizliegt tās tirgot,” "Kas Jauns Avīzei" pauž Petrova. Esot ļoti liels pieprasījums, tikai viņa aicina iegādāties to, ko pazīst.