Svaigi spiestas sulas. Kā tās ietekmē cilvēka organismu?
Svaigi spiestas sulas ir jādzer uzreiz pēc to izspiešanas, pretējā gadījumā tās zaudē visas savas vērtīgās īpašības. Dažas organiskās skābes bojā zobu struktūru, tādēļ sula jādzer lēnām caur salmiņu.
Dabasspēks

Svaigi spiestas sulas. Kā tās ietekmē cilvēka organismu?

Jauns.lv

Katru dienu arvien vairāk cilvēku popularizē svaigi spiestu sulu lietošanu uzturā. Un tas ir ļoti pamatoti, jo svaigi spiesta sula satur milzum daudz vērtīgu vielu, kuras veicina mūsu organisma pareizu funkcionēšanu. Kāda tad īsti ir svaigi spiestu sulu patiesā vērtība?

Svaigu sulu sastāvā ir bioloģiski aktīvi komponenti un šķiedrvielas, kurām ir ļoti liela loma vielmaiņas procesos. Svaigi spiesta sula sniedz dzīvības enerģiju, kura ir nepieciešama, lai nodrošinātu organismam normālu dzīvotspēju. Svaigi spiestas sulas ir ieteicamas tiem cilvēkiem, kuriem ir zarnu trakta saslimšanas, gremošanas traucējumi, ateroskleroze.

Svaigi spiestu sulu sastāvā ir ābolu un citronskābe, kuras veicina barības pārstrādi, aktivizējot gremošanas dziedzerus. Īpaši sulas ir ieteicamas cilvēkiem, kuriem ir zems skābes līmenis kuņģī, jo sulā esošās skābes kompensē kuņģa skābes nepietiekamību.

Nevienam nav noslēpums, ka svaigi spiestas sulas ir bagātas ar dažādiem, vērtīgiem vitamīniem, īpaši ar vitamīnu C. Tieši šis vitamīns palīdz pretoties saaukstēšanās slimībām, mazina muskuļu saspringumu, sniedz vairāk enerģijas un veicina apetīti. Sulu ir ieteicams dzert apmēram pusstundu pirms ēšanas, jo tad tā kuņģī tiek ātrāk pārstrādāta, un ātrāk organismā sākas nepieciešamie ķīmiskie procesi. Pēc ēšanas dzert sulu nav ieteicams, jo sajaucoties kopā ar ēdienu tā var izraisīt gāzu uzkrāšanos organismā. Cilvēkiem, kuri sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām, ieteicams lietot sulas, kuras ir bagātas ar karotīnu. Karotīns ir dzeltenas un oranžas krāsas dārzeņos un augļos. Vitamīni B1 un PP nostiprina matus, nagus un uzlabo sejas krāsu. Ar karotīnu bagātās sulas ir ieteicamas grūtniecēm un diabēta slimniekiem.

Svaigi spiestas sulas ir jādzer uzreiz pēc to izspiešanas, pretējā gadījumā tās zaudē visas savas vērtīgās īpašības. Dažas organiskās skābes bojā zobu struktūru, tādēļ sula jādzer lēnām caur salmiņu. Pēc tam mute ir jāizskalo.

Svaigi spiestu sulu lietošanā ir jāievēro mērenība, citādi to ietekme uz organismu būs negatīva. Nedzeriet svaigi spiestas sulas, ja jūs lietojiet medikamentus, jo dažas vielas var vai nu samazināt, vai gluži pretēji pastiprināt zāļu iedarbību. Daži cilvēki zāļu vietā lieto svaigi spiestas sulas, jo sula lieliski attīra organismu no kaitīgām vielām un šlakām, līdz ar to nostiprinot nervu sistēmu, paaugstinot darba spējas un uzlabojot kopējo veselības stāvokli.

Ja esat nolēmuši dzert svaigi spiestas sulas katru dienu, tad jums ir jāiegādājas kaut vai pati vienkāršākā sulu spiede. Tas ir diezgan lēts un noderīgs virtuves piederums, kurš jums garantē to, ka sula patiešām ir dabīga un svaiga. Kaut arī izgatavotāji reklamē un apgalvo, ka veikala klāstā piedāvātās sulas ir dabīgas, taču vērtīgo vielu procents ir ievērojami zemāks. Turklāt jums nav jāpērk dārga elektriskā sulu spiede. Ir pieejamas daudzas ar roku darbināmas sulu spiedes, kuras garantē kvalitatīvas sulas ieguvi ar minimālu spēku patēriņu.

BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock