Pēdējos gados vairāk nekā desmit pētījumos, kas veikti ar dzīvniekiem un cilvēkiem, ir pētīta saldinātāju lietošanas ietekme uz veselību. Lai gan šie pētījumi neliecina par cēloņsakarībām un sekām, daudzi no tiem atklāj, ka mākslīgie saldinātāji var izjaukt zarnu mikrobioma līdzsvaru, izraisīt glikozes nepanesamību un pat bojāt zarnu gļotādu.
Viens no jaunākajiem pētījumiem, kas 2021. gadā publicēts žurnālā “International Journal of Molecular Sciences”, pierādīja, ka trīs plaši izplatīti mākslīgie saldinātāji, lietoti ilgtermiņā, var kaitēt zarnu veselībai.
"Mūsu pētījums ir pirmais, kas parāda, ka daži no pārtikā un dzērienos visbiežāk sastopamajiem saldinātājiem - saharīns, sukraloze un aspartāms - var likt "veselīgām" zarnu baktērijām kļūt patogēnām (slimību izraisošām)," sacīja pētījuma vecākais autors Dr. Havovi Čičgers, biomedicīnas zinātnieks Lielbritānijas.
Neraugoties uz šo un citiem pētījumiem, kas saista mākslīgos saldinātājus ar iespējamiem draudiem veselībai, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde pēc gadu desmitiem ilgušiem pētījumiem ir noteikusi, ka visi trīs saldinātāji ir droši lietošanai pārtikā.
Citi šobrīd lasa


