foto: Vida Press
Jebkurš var dabūt pērtiķu bakas, bet kurai cilvēku grupai ir lielāka iespēja tās saķert? 
Pērtiķu bakas caur mikroskopa "aci".
2022. gada 24. maijs, 10:24

Jebkurš var dabūt pērtiķu bakas, bet kurai cilvēku grupai ir lielāka iespēja tās saķert? 

Jauns.lv

Jebkurš var saslimt vai izplatīt pērtiķu bakas, bet "ievērojama daļa gadījumu" jaunākajā globālajā uzliesmojumā notiek starp homoseksuāliem un biseksuāliem vīriešiem, pirmdien paziņoja ASV Slimību kontroles un profilakses centrs.

"Iespējams, ka dažām cilvēku grupām šobrīd ir lielāka iespēja saskarties ar šo slimību, taču nekādā ziņā pašreizējais risks saskarties ar pērtiķu bakām nav tikai un vienīgi geju un biseksuāļu kopienai," sacīja ASV HIV/AIDS profilakses nodaļas galvenais ārsts Dr. Džons Brūkss. "Ikviens var saslimt [un] izplatīt pērtiķu baku infekciju, bet daudzi no pašreizējā globālā uzliesmojuma laikā inficētajiem ir identificēti kā homoseksuāli un biseksuāli vīrieši."

Arī ārsti tiek aicināti uzmanīgi sekot līdzi šai slimībai, jo tā var atgādināt kādu no seksuāli transmisīvajām slimībām. 

"Dažos gadījumos slimības sākumposmā izsitumi galvenokārt skāruši tieši dzimumorgānu apvidu. Ādas bojājumi bieži vien izskatās kā citas slimības, piemēram, herpes, vējbakas vai sifiliss,” uzsvēra Brūkss.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem pērtiķu bakas ir ārkārtīgi reta vīrusu slimība, kas ir līdzīga bakām, taču klīniski tā ir mazāk smaga. Gadījumi parasti tiek fiksēti Rietumāfrikā un Centrālajā Āfrikā. Taču pēdējā laikā pērtiķu bakas diagnosticētas vairākiem cilvēkiem reģionos, kuros parasti šī slimība nav sastopama.

Jāatgādina, ka šī nav seksuāli transmisīva slimība, bet tā var izplatīties arī intīma kontakta laikā.