foto: simephoto.com/Vida Press
No ārzemēs strādājošajiem grib iekasēt nodokli Latvijā
Ja kā Latvijas rezidents strādājat Anglijā un par saņemto algu pēc britu likumiem nomaksājat visus nodokļus, Latvijā tik un tā nāksies iesniegt gada ienākumu deklarāciju.
Bizness un ekonomika
2024. gada 26. aprīlis, 05:01

No ārzemēs strādājošajiem grib iekasēt nodokli Latvijā

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Pienācis laiks, kad Valsts ieņēmumu dienestam (VID) jāiesniedz kārtējā gada ienākumu deklarācija, un par to interesējas arī tautieši, kuri jau vairākus gadus dzīvo un strādā, kā arī tur maksā nodokļus, bet oficiāli saites ar Latviju nav sarāvuši, viņu dzīvesvieta joprojām reģistrēta Latvijā. Līdz ar to viņi uzskatāmi par Latvijas rezidentiem, kuriem šeit jāmaksā nodokļi.

Žurnāla „Likums un Taisnība” lasītāja Ingrīda no Londonas vaicā: „Dzīvoju, mācos un strādāju Lielbritānijā, bet mana dzīvesvieta joprojām deklarēta Latvijā. Saņemu oficiālu algu (ienākumus) par darbu Lielbritānijā, par ko arī pēc britu likumiem savā mītnes zemē nomaksāju visus nodokļus. Latvijā nekādus ienākumus negūstu. Līdz ar to man jautājums - vai man arī Latvijā jāmaksā kādi nodokļi, un ja jā, tad cik lieli tie ir?”

Latvijā aprēķināto nodokli samazina par Lielbritānijā nomaksāto summu

foto: Paula Čurkste/LETA
Valsts ieņēmumu dienests informē, ka Latvijas rezidenti vispārējā gadījumā visā pasaulē gūto ienākumu Latvijā deklarē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

„Likumam un Taisnībai” atbildi snied3z Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa:

„Latvijas rezidenti vispārējā gadījumā visā pasaulē gūto ienākumu Latvijā deklarē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Latvijas rezidents, kas kalendāra gadā guvis algotā darba ienākumus Lielbritānijā (valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu), nodokli no šā ienākuma maksā Latvijā, un deklarācijā aprēķināto nodokli samazina par summu, kas ir vienāda ar ārvalstī samaksāto nodokli, ja šī nodokļa samaksa ir apliecināta ar Lielbritānijas nodokļu administrācijas apstiprinātu dokumentu, kurā norādīts apliekamais ienākums un ārvalstī samaksātā nodokļa summa, ievērojot, ka minētais samazinājums nav lielāks par Latvijā aprēķināto nodokli.

Lielbritānijā gūtajam ienākumam piemēro progresīvo nodokļu likmi (ienākumam līdz 20 004 eiro – 20 %, ienākumam no 20 004 līdz 78 100 eiro - 23% , ienākumam virs 78 100 eiro - 31%). Lielbritānijā gūto ienākumu norāda gada ienākumu deklarācijas D2 pielikumā.

Gada ienākumu deklarāciju ir jāiesniedz no nākamā gada 1. marta līdz 1. jūnijam (par apliekamiem ienākumiem gadā no 78 100 eiro – no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam).

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir jāmaksā vienotajā nodokļu kontā. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt budžetā trijās reizēs - līdz 23. jūnijam, 23. jūlijam un 23. augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas, bet ja gada kopējie ienākumi pārsniedz - 78 100 eiro, tad katru reizi var iemaksāt trešo daļu no aprēķinātās nodokļa summas - attiecīgi līdz 23. jūlijam, 23. augustam un 23. septembrim. Tāpat var vērsties VID ar iesniegumu un lūgt sadalīt maksājumu vēl vairākās daļās.”

Būs jāpastrādā ar kalkulatoru

foto: ddp/CTK / Vida Press
Ja algu vai citus ienākumus saņemat citā valūtā, tad, iesniedzot gada ienākumu deklarācija, jānorāda eiro pēc pastāvošā oficiālā valūtas kursa.

Tātad, ja esat Lielbritānijā nodokļos samaksājis summu, kāda būtu jāmaksā Latvijā, tad Latvijas rezidentam šeit vairs nekāds nodoklis nav jāmaksā, bet, ja nē - tad jāpiemaksā. Deklarācijas pielikumā par Lielbritānijā nomaksāto nodokli aizpilda, pamatojoties uz darba devēja vai cita ienākumu izmaksātāja izsniegto paziņojumu, ienākumu izmaksas dokumentiem, kā arī citiem dokumentiem, kuri apliecina ienākumu saņemšanu.

Te gan jānorāda, ka, aizpildot deklarāciju, nāksies pastrādāt ar kalkulatoru, jo deklarācijā nodokļa aprēķinam summas norāda eiro un centos, pēc oficiālā valūtas kursa, jo visticamāk jūs Lielbritānijā algu saņemat sterliņu mārciņās. 

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta otrā daļa nosaka, ka fiziskā persona par Latvijas rezidentu tiek uzskatīta, ja:

* viņas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā;

* viņa Latvijas Republikā uzturas183 dienas (pusgadu) vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā un

* ja šī persona ir Latvijas pilsonis, ko ārzemēs nodarbina Latvijas Republikas valdība.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 2. pants nosaka, ka IIN maksā visi Latvijas rezidenti, kuri ir guvuši ienākumus Latvijā un/vai ārvalstīs.

Nodokļu dubultās neaplikšanas konvencija darbojas 63 valstīs

foto: ilie adrian / Alamy/ Vida Press
Šobrīd Latvijā spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu ir ar 63 pasaules valstīm.

Tātad, ja Latvijas rezidenta ārzemēs gūtie vienīgie ieguvumi ir tikai darba alga valstī ar kuru Latvija noslēgusi konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, tad pēc būtības nebūtu nebūtu jāsatraucas, ka šeit būtu jāmaksā nodoklis. Pašlaik, pēc Finanšu ministrijas datiem Latvija šādu konvenciju noslēgusi ar 64 valstīm (to vidū ir visas mūsu kaimiņvalstis, kā arī lielākā daļa Eiropas valstu, ASV, Kanāda, Indija, Japāna un daudzas citas valstis), bet praktiski tā darbojas tikai attiecībās ar 63 valstīm, jo pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, tās darbība attiecībā uz Krieviju ir apturēta. Jāņem vērā tas, ka konvencijas parakstīšanas process vēl nav noslēdzies ar vairākām valstīm, kurās varētu strādāt Latvijas rezidenti, kā, piemēram, ar Andoru, Bosniju un Hercogovinu, Lihtenšteinu, Ēģipti un Austrāliju. Ar šo valstu sarakstu var iepazīties Finanšu ministrijas interneta mājaslapas sadaļā “Nodokļu konvencijas – Divpusējo konvenciju statuss”: www.fm.gov.lv/lv/nodoklu-konvencijas.

Vēl mazāk būtu jāsatraucas, ja Lielbritānija nebūtu izstājusies no Eiropas Savienības (ES), jo gada ienākumu deklarācijas nav jāiesniedz tiem Latvijas rezidentiem, kuri strādā un dzīvo ES dalībvalstīs, ja viņu vienīgie ienākumi ir no algota darba (deklarācija jāiesniedz, ja gūti citi ienākumi, kuri apliekami ar IIN, piemēram, - no reģistrētas saimnieciskās darbības, nekustamā īpašuma pārdošanas, dāvinājumiem). Tā kā Apvienotā Karaliste no ES izstājās 2020. gadā, tad nu tur strādājošiem Latvijas rezidentiem jārēķinās, ka viņiem Latvijā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

No rezidenta par nerezidentu

Tomēr, ja ilgstoši dzīvojat ārvalstīs, tad varbūt var apsvērt domu no Latvijas rezidenta kļūt par nerezidentu. To var izdarīt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei paziņojot savas dzīvesvietas adresi ārvalstī, bet VIDam - valsts, par kuras rezidentu kļūstat, nodokļu administrācijas izsniegtu rezidences apliecību vai rezidences valsts nodokļu administrācijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka esat atzīts par rezidentu nodokļu maksāšanas nolūkiem konkrētajā valstī.

Kā tas praktiski izdarāms, var noskaidrot VID interneta mājaslapas sadaļā “Rezidences statusa noteikšana”: www.vid.gov.lv/lv/rezidences-statusa-noteiksana.