foto: Shutterstock
5 simptomi, kas liecina par demenci
2022. gada 17. maijs, 06:28

5 simptomi, kas liecina par demenci

Jauns.lv

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PV) datiem 55 miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no demences - slimības, kas ietekmē atmiņu, valodu un kognitīvās spējas, ievērojami pasliktinot dzīves kvalitāti. 

Svarīgi atzīmēt, ka demence nav viena slimība; tas ir vispārējs termins - līdzīgi kā sirds slimības -, kas aptver plašu specifisku medicīnisku stāvokļu klāstu, tostarp Alcheimera slimību. Slimības, kas tiek grupētas zem termina "demence", izraisa patoloģiskas izmaiņas smadzenēs," norāda Alcheimera asociācija.

Ir konkrētas pazīmes, kas liecina, ka cilvēkam ir demence. Dr. Baijo Kurijs Vinčells portālam “EatThisNotThat” stāsta, kādiem simptomiem ir jāpievērš uzmanība. 

1. Nespēja atcerēties pazīstamu apkārtni vai cilvēkus

"Pacientiem ar demenci ir grūti atpazīt ierastas vietas, pazīstamus cilvēkus vai notikumus. Jo neironi, kas atrodas smadzenēs, ir bojāti, neļaujot smadzenēm atcerēties šo saglabāto informāciju,” pauž Kurijs Vinčells. 

2. Grūtības izteikties vārdos

"Ikviens ir piedzīvojis brīdi, kad ir “zaudējis vārdus” vai ir grūtības izteikt savu domu, tomēr pacientiem ar demenci šāda situācija kļūst par normu. Smadzenēs esošie neironi iet bojā, neļaujot pārnest informāciju, kas glabājas smadzeņu entorhinālajā garozā, kas ir atbildīga par atmiņu,” skaidro ārsts. 

3. Parasta uzdevuma izpilde aizņem daudz vairāk laika

“Uzdevums, ko kādreiz varēja izpildīt ne mirkli nedomājot, demences pacientam kļūst par lielu izaicinājumu. Tas tā notiek tāpēc, ka neironi, kas ir atbildīgi par signālu nosūtīšanu muskuļiem, sāk zaudēt savu funkciju.

4. Impulsivitāte

Domāšanas process pirms rīcības izdarīšanas ir vingrinājums, ko veicam katru dienu. Demences pacienti nereti izlaiž domāšanas posmu, rīkojoties impulsīvi. 

5.  Nerūpēšanās par cilvēku jūtām

Draugi un ģimenes locekļi pamanīs, ka cilvēks, kas cieš no demences, var sākt izrādīt vienaldzību pret lietām, kas viņam agrāk rūpēja. Lai gan fiziski cilvēkam it kā nekas nekaiš, garīgi cilvēks sāk izzust.