foto: Shutterstock
Kā izvairīties no traumām? 6 padomi mazu bērnu vecākiem
Esi vesels
2022. gada 4. aprīlis, 11:25

Kā izvairīties no traumām? 6 padomi mazu bērnu vecākiem

Jauns.lv

Siltais laiks aicina kļūt aktīvākiem, un braukšana ar velosipēdu, skrituļošana vai vienkārši pastaiga mežā ir labs veids, kā ģimenei gan pavadīt laiku kopā, gan izkustēties. Analizējot negadījumos gūtās traumas saistībā ar bērniem, visbiežāk to iemesli ir satiksmes noteikumu neievērošana, pārvietojoties kājām vai ar velosipēdu (arī līdzsvara skrejriteņiem bērniem), atstarotāju un aizsargekipējuma nelietošana, stāsta Veselības ministrijā.

Būtiski, ka CSN rezultātā bieži vien tiek gūtas ne tikai fiziskas, bet arī psiholoģiskas traumas.

Lūk daži padomi vecākiem, kā izvairīties no traumām un tās novērst:

  • Māci bērnam, kādēļ ir būtiski ievērot ceļu satiksmes noteikumus gan kā gājējam, gan pārvietojoties ar transporta līdzekli (arī skrejriteni un velosipēdu), tai skaitā šķērsot ielu tam paredzētā vietā, ievērot luksofora signālus u.c.
  • Kopīgi apskatiet un izrunājiet pieejamās ceļu satiksmes instrukcijas, transporta un pārvietošanās līdzekļu noteikumus CSDD vai citu pārvadātāju tīmekļvietnēs.
  • Tumšajā laikā lieto atstarotājus, ne tikai pārvietojoties ar skrejriteni un velosipēdu, bet arī ejot kājām.
  • Pārvietojoties ar skrejriteni un velosipēdu, lieto personīgos aizsarglīdzekļus – ķiveri un citu aizsargekipējumu.
  • Ar velosipēdu atļauts vest bērnus vecumā līdz septiņiem gadiem ar galvā uzvilktu aizsprādzētu aizsargķiveri, ja ir iekārtoti papildu sēdekļi un droši kāpšļi kāju atbalstam. Bērnus var pārvadāt arī īpaši šim nolūkam izgatavotās velo piekabēs.
  • Abos gadījumos (gan krēsliņā, gan piekabē) ved bērnu piesprādzētu.

Tēmas