Jauns pētījums apgāž līdz šim zināmo patiesību par dārzeņiem un sirds slimību risku
Ar dārzeņiem vien nepietiek, lai samazinātu sirds slimību risku, atklāts Apvienotās Karalistes veiktā pētījumā. Lai gan dārzeņu iekļaušana uzturā ir solis tuvāk veselīgam dzīvesveidam, tie nespēj samazināt sirdslēkmes vai insulta risku, vēsta BBC.
Pētnieki secinājuši, ka tam, cik daudz sportojam un kur dzīvojam, var būt lielāka ietekme sirds veselības saglabāšanā. Taču sabalansēts uzturs palīdz samazināt daudzu citu slimību risku, tostarp vēzi.
Pētījumu veica Oksfordas, Bristoles un Honkongas universitātes, tajā piedalījās 400 000 cilvēku, vairākums atzina, ka vidēji dienā apēd piecas ēdamkarotes dažādi pagatavotu dārzeņu. Turpmāko 12 gadu laikā tika novērota katra dalībnieka veselība un apzināti iespējamie sirds slimību riski.
Lai gan risks nomirt no sirds un asinsvadu slimībām bija par aptuveni 15% mazāks tiem, kuri ikdienā patērēja visvairāk dārzeņu, īpaši tiem, kuri ēda daudz neapstrādātu dārzeņu, pētnieki apgalvoja, ka to visu var izskaidrot ar citiem faktoriem, piemēram, cilvēka dzīvesveids, smēķēšana, alkohola patēriņš, ienākumi un vispārējais uzturs.
Pētnieki secināja, ka nav pierādījumu dārzeņu uzņemšanas aizsargājošajai iedarbībai attiecībā uz sirds un asinsvadu problēmām.
Glāzgovas universitātes profesors Navīds Satars uzsvēra, ka ir vairāki iepriekš veikti pētījumi, kuros pierādīts, ka šķiedrvielām bagātas pārtikas, piemēram, dārzeņu patērēšana palīdz samazināt svaru, kas, kā zināms, ir viens no sirds slimību riska faktoriem. Tāpēc viņš uzskata, ka pētījuma rezultāti ir apspriežami bet tiem noteikti nevajadzētu mainīt rekomendācijas attiecībā uz dārzeņu iekļaušanu ikdienas uzturā.