foto: Pexels
Populārs pretsāpju līdzeklis, kas var palielināt sirdslēkmes risku
Mājas aptieciņa
2022. gada 18. februāris, 06:20

Populārs pretsāpju līdzeklis, kas var palielināt sirdslēkmes risku

Jauns.lv

Daudzu tik ļoti iecienītā pretsāpju līdzekļa ibuprofēna lietošana var būt saistīta ar nedaudz paaugstinātu sirdslēkmes (miokarda infarkta) vai galvas smadzeņu asinsrites traucējumu (insulta) risku.

Ibuprofēns pieder zāļu grupai, ko sauc par "nesteroīdiem pretiekaisuma līdzekļiem" jeb NPL. Šīs zāles lieto pieaugušajiem akūtu vidēji stipru sāpju īstermiņa simptomātiskai ārstēšanai. 
Saskaņā ar “Medline Plus” pieejamo informāciju, ibuprofēns palielina sirdslēkmes vai insulta risku. Šo apgalvojumu vēl vairāk apstiprina pētījums, kas publicēts “British Medical Journal”, kurā tika aplūkoti vairāk nekā 440 000 dalībnieku, atklājot, ka ibuprofēns var palielināt sirdslēkmju risku pat par 97 procentiem.

Lielbritānijas Sirds un asinsvadu slimību profilakses centra direktors doktors Viljams Grosmans skaidro, ka šīs pretiekaisuma zāles var pastiprināt jau esošu hipertensijas (paaugstināta asinsspiediena) stāvokļa pasliktināšanos. "Tas var izraisīt arī nieru bojājumus (nefrotoksicitāti), sirds mazspēju un pat sirdslēkmi vai insultu,” pauž Grosmans. 

Grosmans arī uzsver, ka vajadzētu pastāstīt savam ārstam, ja jums vai kādam no jūsu ģimenes locekļiem ir vai kādreiz ir bijusi sirds slimība, sirdslēkme vai insults, bijis augsts holesterīna līmenis, augsts asinsspiediens vai cukura diabēts, pirms tiek izlemts par pretsāpju līdzekļu lietošanu.