Diētas
2022. gada 9. februārī, 07:02
Augļi, kuros ir visvairāk cukura un tie, kuros tā ir pavisam maz
Patērētā cukura daudzums mūsdienās ir saistīts ar paaugstinātu aptaukošanās risku, diabēta attīstīšanos, kā arī sirds slimību un insulta risku. Lai rūpētos par veselību, arvien vairāk cilvēku sāk izvērtēt cukura lomu savā dzīvē, no tā pamazām atsakoties. Taču lielākā kļūda, ko dažkārt pieļaujam – izslēdzam no uztura ne vien mākslīgo cukuru bet arī dabīgo, proti, izvairoties no augļu ēšanas. Portāls "Eatthis" apkopojis sarakstu, kuros augļos cukura ir vairāk, bet kuros mazāk.
Augļu cukurs, kamēr tas atrodas augļos kombinācijā ar augļos esošajām šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, ir labs, līdz brīdim, kad to atdala no augļiem, tad tas pārvēršas par parastu cukuru, kas kā zināms jālieto ar mēru.
Ja ir vēlme samazināt svaru, augļus noteikti drīkst ēst, bet nepārspīlējot ar apjomu. Un nebūs svarīgi, vai augļu kalni tiks apēsti dienas pirmajā pusē vai otrajā, jo uzņemto enerģijas apjomu tas nemainīs.
Augļi, kas satur visvairāk dabīgā cukura (fruktozi)
(aprēķins veikts gramos uz vienu krūzi augļu)
- Vīģes - 29,3g cukura
- Granātābolu sēklas - 23,8g cukura
- Vīnogas - 23,4g cukura
- Mango - 22,5g cukura
- Mandarīni – 20,6g cukura
- Banāni – 18,3g cukura
- Saldie ķirši – 17,7g cukura
- Apelsīni – 16,8g cukura
- Plūmes – 16,4g cukura
- Ananasi – 16,3g cukura
Augļi, kas satur vismazāk dabīgā cukura (fruktozi)
- Avenes – 5,4g cukura
- Zemenes – 7,4g cukura
- Kazenes – 7,6g cukura
- Arbūzs – 9,4g cukura
- Nektarīni – 11,3g cukura
- Melones – 12,6g cukura
- Persiki – 12,9g cukura
- Āboli – 13g cukura
- Bumbieri – 13,7g cukura
- Mellenes – 14,7g cukura
- Aprikozes – 15,3g cukura
- Greipfrūts – 15,9g cukura
- Kivi – 16,2g cukura