foto: Shutterstock
“Man bija tikai viegls klepus, bet šobrīd nezinu, vai jebkad spēšu atkal strādāt” – atklāts stāsts par “garo Covid”
Esi vesels
2022. gada 20. janvāris, 06:44

“Man bija tikai viegls klepus, bet šobrīd nezinu, vai jebkad spēšu atkal strādāt” – atklāts stāsts par “garo Covid”

Jauns.lv

Pēc inficēšanās ar Covid-19 Kārena Hilla no Jaundienvidvelsas, Austrālijā, jau divus gadus cīnās ar īpatnējiem simptomiem un nav spējīga atgriezties darbā. 58 gadus vecā Kārena inficējusies 2020. gada sākumā, kopā ar vīru dodoties kruīza ceļojumā pa Dienvidameriku. Lai gan viņa Covid-19 izslimojusi ar pavisam viegliem simptomiem, slimība atstājusi sekas, pakāpeniski pasliktinot veselību. 

“Ir pagājuši gandrīz divi gadi, bet es nezinu, vai jebkad atkal varēšu atgriezties darbā,” medijam “News.com” stāsta Kārena. Hilas kundze uzskata, ka saslimusi ar Covid-19 alfa paveidu, un domāja, ka ātri atveseļojusies, taču simptomi pastiprinājušies apmēram sešas nedēļas pēc sākotnējās inficēšanās.

“Sākumā mums ar vīru bija līdzīgi simptomi – trulas galvassāpes un sauss klepus, tas ilga trīs dienas un es atkal sāku justies labāk, nodomāju, ka ar to arī viss beigsies, taču pāris nedēļas vēlāk atkal pastiprinājās sausais klepus, galvassāpes, piedzīvoju arī elpas trūkumu, muskuļu sāpes un matu izkrišanu.

Laika gaitā daži simptomi ir mazinājušies, bet vietā parādījušies atkal citi – acu graušana, auksti sviedri, vairogdziedzera problēmas, roku un kāju jušanas traucējumi,” stāsta Kārena. 
Papildus virknei nepatīkamo simptomu, pagājušā gada septembrī Hillas kundzei attīstījusies supraventrikulāra tahikardija - ātrs sirds ritms, ko izraisa patoloģiska elektriskā aktivitāte sirds augšējā daļā. “Mana sirds var paātrināties līdz vairāk nekā 200 sitieniem minūtē, tas ir ļoti biedējoši,” neslēpj Kārena.

Gandrīz divus gadus pēc inficēšanās sieviete vairs nav spējīga strādāt un par sevi parūpēties. Viņa nespēj nostāvēt kājās pat neilgu brīdi, jo rodas ģībšanas sajūta, sirds problēmu dēļ, iespējams, būs jāveic sirds ablācija, lai bloķētu patoloģiskus elektriskos signālus.

Viss nezināmais liek Hillas kundzei uztraukties par sekām, ko rada Covid izplatība sabiedrībā. “Mēs patiesībā neko daudz nezinām par šo slimību. Kā tā ietekmēs cilvēkus, kas to izslimojuši vairākus gadus vēlāk? Vai tie, kas Covid izslimojuši ar viegliem simptomiem, līdzīgi kā es, pēc kāda laika perioda saskarsies ar šausmīgām blaknēm? Esmu ļoti nobažījusies par šiem nezināmajiem,” teic Kārena.