foto: Shutterstock
Tvaika inhalācijas klepus gadījumā: kad tās strādā, bet kad procedūru veikt nedrīkst
Esi vesels
2022. gada 19. janvāris, 07:07

Tvaika inhalācijas klepus gadījumā: kad tās strādā, bet kad procedūru veikt nedrīkst

"100 Labi Padomi"

Tvaika inhalācija ir bieži lietota metode mājās, lai nomierinātu un atbrīvotu augšējos elpceļus saaukstēšanās gadījumā. Tvaiks mitrina elpceļus, gļotas atdalās no iekaisušās gļotādas, atbrīvojas augšējo elpceļu muskuļi, līdz ar to samazinās klepošana. Uzlabojas arī asinsrite, jo tvaika radītais siltums paaugstina temperatūru un asinsvadi izplešas, stāsta farmaceite Anna Kivleniece.

Kā pareizi veikt?

Ja iekaisums ir deguna dobumā vai blakusdobumos, inhalāciju veic caur degunu, ja ir klepus vai kakla sāpes – caur muti.

Inhalācijai nepieciešamas vien dažas lietas: liela bļoda, ūdens, dvielis, vieta, kur uzkarsēt ūdeni – tējkanna, plīts, krāsns. Nav obligāti, bet ūdenim var pievienot ārstniecības augus un ēteriskās eļļas.

Uzkarsē ūdeni ne vairāk kā līdz 40 grādu temperatūrai (karstākā pastāv risks applaucēties). Ūdeni ielej bļodā, bļodu novieto uz stabilas virsmas. Noliecies pār bļodu, pārklāj pār galvu dvieli, veic dziļas ieelpas, elpu nedaudz aizturot, un dziļas izelpas. Acis procedūras laikā vēlams turēt aizvērtas. Inhalāciju veic 20–30 cm attālumā no trauka.

Kad nedrīkst veikt inhalācijas?

Tvaika inhalācijas ir aizliegtas bērniem līdz viena gada vecumam. Vecāki bērni drīkst tās veikt, bet neilgu laiku, apmēram vienu minūti, un obligāti pieaugušā uzraudzībā.

Pieaugušajiem procedūra var būt ilgāka – aptuveni trīs minūtes; inhalācijas drīkst atkārtot līdz piecām reizēm dienā. Inhalācijas nedrīkst veikt, ja ir paaugstināta temperatūra, virs 37,5 grādiem, pie izteiktām plaušu slimības pazīmēm, kā arī cilvēki ar noslieci uz deguna asiņošanu un strutainu angīnu gadījumā.

Ja procedūras laikā jūtams diskomforts, sāpes vai kairinājums, nekavējoties pārtrauc tvaika terapiju! Ja šie simptomi saglabājas, vērsies pie ārsta.

Ārstniecības augi un ēteriskās eļļas inhalācijām

Tvaika inhalācijām pret klepu der salvija, avene un piparmētra; pret kakla sāpēm – timiāns, priede, kumelīte, māllēpe un salvija.

Ja tvaika inhalācijām izmanto ēteriskās eļļas (to drīkst darīt, bet ne visas – tas iepriekš jānoskaidro), stingri jāievēro to lietošanas instrukcija, lai pārdozējot nerastos nelabvēlīgs efekts. Visbiežāk ēteriskās eļļas paredzētas vanniņām vai aroma lampām. Tās nedrīkst iepildīt nebulaizeros jeb inhalatoros, kas paredzēti vienīgi zāļu elpošanai.

Kakla sāpēm der eikalipta, priedes, piparmētras ēteriskās eļļas, aizliktam degunam – mentola, priedes, egles un eikalipta ēteriskās eļļas.

Ņem vērā

Tvaika inhalācijas var aizstāt arī ar aroma plāksteriem vai visiem zināmajiem piparu un sinepju plāksteriem.