foto: Shutterstock
Kontaktlēcas, kas spēj noteikt diabētu un citas medicīnas brīnumierīces
2022. gada 12. janvāris, 06:18

Kontaktlēcas, kas spēj noteikt diabētu un citas medicīnas brīnumierīces

Jauns.lv

Pasaules tirgū jau šobrīd ir pieejami vairāki pārsteidzoši tehnoloģiju "brīnumi", kas spēj atvieglot cilvēka ikdienu un padarīt to drošāku. Lūk, zinātnieku un inženieru izstrādāti sīkrīki, kas jau pieejami, vai vēl gaida apstiprinājumu, lai varētu tikt piedāvāti lietošanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video

Kontaktlēcas, kas spēj diagnosticēt diabētu

Šīs augsto tehnoloģiju kontaktlēcas izstrādātas tā, lai cilvēka acī spētu uztvert pazīmes, kas varētu liecināt par nopietnām veselības problēmām, piemēram, cukura diabētu. Tās ir izgatavotas no hidrogēla, līdzīgi kā parastas kontaktlēcas. Turklāt tās paredzēts mainīt katru dienu. Atšķirībā no parastām kontaktlēcām, šajā tehnoloģiskajā brīnumā ir iestrādāta mikroshēma, kas savienojas ar sensoriem, kas piestiprināti ap kontaktlēcas malām. Tie nemitīgi uzrauga acu ābola ārējās virsmas izmēru, biezumu un formu, kā arī izmaiņas tīklenes sīkajos asinsvados. 

Šī informācija tiek pārraidīta uz aplikāciju viedtālrunī un to var izmantot, lai pamanītu agrīnas pazīmes, kas bieži sastopamas ar vecuma saistītām izmaiņām acīs. Piemēram, glaukomu, cukura līmeni asinīs, kas varētu liecināt par cukura diabēta risku un citus. 

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video

Austiņas, kas attīra gaisu ap jums

“Airvida E1” gaisu attīrošās austiņas spēj atskaņot mūziku no viedtālruņa, līdzīgi kā parastās austiņas, taču tajās iebūvēts mikroskopisks ģenerators, kas gaisā izdala savienojumus, kas savukārt atvaira 99% baktēriju, cigarešu dūmu, pat ziedputekšņu. Ierīce spēj atvairīt pat viskaitīgāko piesārņojuma veidu – PM2,5, ko gaisā galvenokārt izdala automašīnu izgarojumi. 

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video

Elektriskā karote, kas diētisku ēdienu padara garšīgāku

Šī unikālā plastmasas karote stimulē garšas kārpiņas, padarot ēdienu ar zemu tauku saturu garšīgāku. Noslēpums slēpjas divos mazos elektrodos, kas iestrādāti karotes pamatnē un rokturī, kas piegādā vieglu elektrisko strāvu garšas receptoriem uz mēles. Karote vislabāk darbosies tieši mīkstas konsistences ēdienu, piemēram, saldējumu, jogurtu vai zupu. 

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video

Brilles, kas var pamanīt demenci

Šīm virtuālās realitātes brillēm priekšpusē ir iestrādāti sensori, kas skenē smadzenes un varētu būt potenciāls demences skrīninga rīks. Briļļu lietotāji spēlē videospēles, kas pārbauda viņu atmiņu, uzmanību un telpisko uztveri. Rezultāti nonāk viedtālruņa lietotnē, un dati tiek kopīgoti ar medicīnas speciālistiem. Lai gan brilles vēl nav piemērotas medicīniskai lietošanai, tās tiek pētītas, lai noskaidrotu precizitāti.

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video

Gredzens, kas sniedz padomus par veselību

Gluds, misiņa krāsas gredzens – jaunās paaudzes ierīce, kas ir soli tālāk par vienkāršu veselības datu izsekošanu. Gredzens spēs noteikt skābekļa līmeni asinīs, sirdsdarbības ātruma svārstības, miega kvalitāti, fizisko aktivitāti un daudzus citus parametrus. Atšķirībā no konkurentu ierīcēm, kas parāda grafikus un diagrammas, šis gredzens spēs precīzi norādīt, kādi pasākumi jāveic, lai izvairītos no hroniskām slimībām. Tas spēs noteikt arī to, vai jauna treniņu rutīna ir uzlabojusi miega kvalitāti. Ražotājs ierīci iecerējis pārdot kā medicīnisku produktu, pagaidām gan tā vēl nav apstiprināta lietošanai. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās