Kā izturēt šo karsto laiku – praktiski padomi labsajūtai un veselībai
Atpūšoties pludmalē, tveice tikai priecē. Bet to darīt tiem, kam šis laiks jāpavada pilsētā?
Esi vesels
2015. gada 3. jūlijs, 11:49

Kā izturēt šo karsto laiku – praktiski padomi labsajūtai un veselībai

Jauns.lv

Ilgi gaidītā vasara pienākusi ar pamatīgu svelmi. Par silto laiku priecājamies, taču pie karstuma nepieradušiem organismiem un cilvēkiem ar veselības problēmām šajās dienās var būt grūti. Mediķi aicina ilgstoši neatstāt automašīnās bērnus un mājdzīvniekus, kā arī pašiem vairāk uzturēties telpās. Ko darīt, lai vieglāk izturēt šo karsto laiku?

Izvairies no sintētiska apģērba

Karstā laikā izvēlies apģērbu no dabiskiem materiāliem - lina, kurš vēsina ķermeni, zīda, kurš uzsūc mitrumu, vai kokvilnas.  Sintētiski audumi neļauj ādai elpot un veicina pastiprinātu svīšanu. Apģērbam vēlams būt gaišā, vislabāk baltā krāsā, kas atstaro saules starus. Labāk izvairīties no piegulošām drēbēm, bet dot priekšroku brīvām, plandošām kleitām vai biksēm. Arī apakšveļai vajadzētu būt no dabiskiem materiāliem. Ja ilgāku laiku nākas pavadīt ārā, nēsā platmali, kas vienlaicīgi noēnos seju un ļaus ilgāk saglabāt make up.

Dzer ūdeni un tēju

Lai arī mēs lieliski zinām, ka karstā laikā ūdens jādzer vairāk nekā ierasts, mēdzam ar to grēkot. Turi pa rokai ūdens glāzi vai pudeli, cenšoties izdzert dienas laikā vismaz divus litrus. Vienā piegājienā ieteicams nedzert vairāk kā glāzi ūdens, lai neradītu papildus slodzi nierēm. Lai remdētu slāpes, labākais dzēriens ir tēja. Vislabāk karstā laikā ir dzert zaļo tēju, jo tā spēj pasargāt ādu no ultravioletajiem stariem. Var dzert arī melno tēju, jo tajā esošais kofeīns uzmundrina. No stipras kafijas un alkohola labāk izvairies, tie piesaista ūdeni un var izraisīt organisma atūdeņošanos. Ieteicams atturēties arī no saldinātiem gāzētiem dzērieniem, kas satur cukuru.

Ēd vieglu pārtiku

Karstā laikā priekšroku dod augļiem, dārzeņiem un jūras veltēm. Ar dzīvnieku izcelsmes produktiem labāk neaizraujies - lai tos pārstrādātu, organismam nepieciešams daudz enerģijas, kas var izraisīt papildu nogurumu. Sāļi un asi ēdieni noteikti nav sabiedrotie karstā laikā, jo tie aiztur ūdeni, var izraisīt papildus svīšanu un tūsku. Tiesa, līdz ar sviedriem organisms zaudē sāļus, lai to atgūti, uztura speciālisti rekomendē sālītu zivi. Pats ideālākais vasaras ēdiens ir zaļumu salāti un aukstās zupas.

Atvēsinies

Ļoti labi, ja dienā vari ik pa mirklim sevi atvēsināt. No rīta norīvē seju ar sasaldētiem ledus gabaliņiem. Ja ir iespējams, pusdienas laikā uzmundrinies ar aukstu dušu. Ja tādas iespējas nav, izlīdzinies ar aukstu dvieli, kuru paturi mirklīti uz pieres. Vari ietīt salvetē ledus gabaliņus un pielikt pie sakarsušajām vietām. Lielisku atsvaidzinājumu sniedz dažādi izsmidzināmi termālie ūdeņi vai ziedūdeņi, kas vienlaicīgi arī mitrina ādu. Pārāk ilgi neuzturies piesmakušās, nevēdinātās telpās. Atver logu vai izej nelielā pastaigā. Protams, lielisks risinājums ir kondicionieris, taču ar to jāuzmanās, jo pārāk krasas temperatūra maiņas var veicināt saaukstēšanos. Tāpēc arī automašīnā neuzgriez pašu vēsāko režīmu.

Nepārcenties ar sportiskām aktivitātēm

Karstā laikā ieteicams samazināt sportiskas aktivitātes, vai arī atlikt tās uz agrām rīta vai vēlām vakara stundām.  Aktīvi kustoties organisms pats ražo siltumu, tāpēc pastāv pārkaršanas draudi. Iecerētās eneģijas vietā būsi nogurusi, jo sportošanas laikā organisms pastiprināti zaudē šķidrumu un tas viss kopumā novājina ķermeni.

Vienmēr atceries par aizsardzību no saules

No rīta, pirms izej no mājas, zem kosmētikas noteikti uzklāj krēmu ar SPF aizsardzību. Izmanto tādu kosmētiku, kurai ir arī aizsardzība pret UVA un UVB.

Neaizmirsti par saulesbrillēm, kas nav tikai modes untums, tās aizsargā acis no ultravioleto staru kaitīgās ietekmes. Kā viens no saulesbriļļu kvalitātes rādītājiem ir ultravioleto staru filtrs.  Nekvalitatīvās saulesbrilles tiek veidotas no parastiem, tonētiem stikliem, tiem nav nekādas aizsardzības pret kaitīgo saules starojumu.

Kasjauns/ Foto: Shutterstock