foto: imago images/photothek
Vai grūtniecēm vajadzētu saņemt trešo Covid-19 vakcīnas devu? Atbild infektoloģe Dace Zavadska
Runā speciālists
2021. gada 4. novembris, 11:54

Vai grūtniecēm vajadzētu saņemt trešo Covid-19 vakcīnas devu? Atbild infektoloģe Dace Zavadska

Jauns.lv

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska preses konferencē par balstvakcinācijas procesu norādīja, ka trešās vakcīnas devas jeb balstvakcīnas saņemšana grūtniecēm būtu ļoti ieteicama.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norādīja Zavadska, grūtnieces ir Covid-19 riska grupā un ir pakļautas smagai slimības norisei.

Gadījumā, ja grūtniece otro Covid-19 vakcīnas devu saņēmusi gada sākumā, ir ieteicams doties pēc trešās vakcīnas devas.

Zavadska atgādināja, ka grūtnieces Latvijā vakcinē ar ziņneša vakcīnām - "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnām. Ja saņemta "Pfizer-BioNTech" vakcīna, tad balstvakcinācija tiek veikta, nogaidot vismaz sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas, bet, ja potēta "Moderna" vakcīna, tad jānogaida vismaz astoņi mēneši pēc otrās devas.

Zavadska aicināja grūtnieces saņemt trešo vakcīnas devu, pirms tam konsultējoties ar ģimenes ārstu vai ginekologu, jo balstvakcīnas saņemšanai būs nepieciešams ārsta nosūtījums. 

Balstvakcīnu pret Covid-19 saņēmuši vismaz 15 455 iedzīvotāji

Zināms, ka līdz trešdienai ieskaitot papildu poti jeb balstvakcīnu pret Covid-19 saņēmuši vismaz 15 455 iedzīvotāji, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) jaunākie apkopotie dati.

Tā dēvēto "trešo poti" Latvijā sākotnēji varēja saņemt tikai cilvēki ar ļoti novājinātu imunitāti. Vēlāk, no 6.oktobra, vakcīnas papildu devu sāka piedāvāt arī iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes nozares darbiniekiem un pieaugušiem sociālās aprūpes centru un pansionātu klientiem, bet no šodienas balstvakcinācija pieejama arī iedzīvotājiem virs 50 gadu vecuma ar hroniskām saslimšanām.