foto: unsplash.com
Pētījums: ftalātu dēļ ASV priekšlaicīgi mirst ap 100 tūkstošiem cilvēku gadā. Kur slēpjas šī bīstamā viela?
Ilustratīvs foto
Dzīvības loterija
2021. gada 13. oktobris, 06:44

Pētījums: ftalātu dēļ ASV priekšlaicīgi mirst ap 100 tūkstošiem cilvēku gadā. Kur slēpjas šī bīstamā viela?

Jauns.lv

Jaunā pētījumā secināts, ka ķīmiskās vielas ftalāti, kas slēpjas gaužām lielā skaitā patēriņa preču, ASV veicina aptuveni 91 000 - 107 000 priekšlaicīgu nāves gadījumu cilvēkiem vecumā no 55 līdz 64 gadiem, raksta CNN.

Jaunajā pētījumā 10 gadu laikā mērīta ftalātu koncentrācija urīnā vairāk nekā 5000 pieaugušo vecumā no 55 līdz 64 gadiem, salīdzinot ķīmiskās vielas līmeni ar agrīnas nāves risku.

Cilvēkiem ar augstu ftalātu līmeni organismā ir augstāks nāves risks dažādu iemeslu dēļ. Īpaši augsts ir sirds un asinsvadu slimību risks, liecina pētījums, kas otrdien publicēts žurnālā "Environmental Pollution".

"Šis pētījums papildina arvien pieaugošo datu bāzi par plastmasas ietekmi uz cilvēka ķermeni un atbalsta centienus samazināt vai likvidēt plastmasas izmantošanu," sacīja vadošais pētījuma autors Leonardo Trasande.

Zināms, ka ftalāti traucē ķermeņa hormonu ražošanas mehānismam jeb endokrīnās sistēmas darbībai, un tos saista ar attīstības, reproduktīvās sistēmas, smadzeņu, imūnsistēmas un citām problēmām. Kā norāda medicīnas eksperti, pat nelieli hormonālie traucējumi spēj atstāt "ievērojamus attīstības un bioloģiskos efektus".

Iepriekš veiktos pētījumos apstiprinājusies ftalātu saistība ar reproduktīvās sistēmas problēmām, piemēram, dzimumorgānu malformācijām kā arī zemāku spermatozoīdu skaitu un testosterona līmeni pieaugušiem vīriešiem. Citos pētījumos ftalāti saistīti ar bērnu aptaukošanos, astmu, sirds un asinsvadu slimībām un vēzi.

Ftalāti - visuresošas ķimikālijas

Bieži ftalāti tiek saukti par "visuresošām ķimikālijām", jo tie ir ļoti plaši sastopami. Ftalāti atrodami tādos priekšmetos, kā santehnikas caurulēs, vinila grīdas segumā, izstrādājumos, kas izturīgi pret mitrumu un traipiem, medicīnā izmantojamās caurulītēs, dārza šļūtenēs un arī bērnu rotaļlietās, lai padarītu plastmasu elastīgāku.

Nereti ftalāti sastopami arī pārtikas iepakojumā, mazgāšanas līdzekļos, apģērbā, mēbelēs un automašīnu sastāvdaļās. Ftalāti tiek pievienoti arī higiēnas precēm, piemēram, šampūniem, ziepēm, matu lakai un kosmētikai, lai tajos ilgāk saglabātos smaržvielas.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru, cilvēki tiek pakļauti ftalātu negatīvajai iedarbībai, elpojot ar tiem piesārņotu gaisu vai ēdot vai dzerot pārtiku, kas nonākusi saskarē ar šo vielu.

"Bērni rāpo apkārt un pieskaras daudzām lietām, pēc tam liekot rokas mutē. Šī iemesla dēļ ftalāta daļiņas ir īpaši bīstamas tieši bērniem," norāda ASV medicīnas eksperti.

Kā izvairīties no ftalātiem?

Kā norāda speciālisti, izvairīties no bīstamām ķīmiskām vielām iespējams, izvairoties no plastmasas izstrādājumu lietošanas.

Nekad nevajag plastmasas traukus likt mikroviļņu krāsnī vai trauku mazgājamajā mašīnā, kur karstums var tos sabojāt. Tādējādi ķīmiskās vielas pēcāk var vieglāk iesūkties pārtikā.

Tāpat ieteicams ikdienā izmantot higiēnas preces, veļas mazgājamos līdzekļus un citus tīrīšanas līdzekļus bez smaržas. Jāizvairās no gaisa atsvaidzinātāju lietošanas.

Pārtikas uzglabāšanai ieteicams izmantot traukus no stikla, nerūsējošā tērauda, keramikas vai koka.

Konservētu vai pārstrādātu augļu un dārzeņu vietā ieteicams tos iegādāties svaigus.

Tā kā pastāv risks ķīmiskas vielas uzņemt, pieskaroties dažādām virsmām, bieži jāmazgā rokas. 

Tēmas