Drīkst pievienot sirdīgi! Garšvielas, ko lietot sāls vietā
Viens no veselīga uztura pamatnoteikumiem, ko, domājot par sirdi, iesaka gandrīz ikviens kardiologs, – samazināt sāls patēriņu. Taču ēdiens bez sāls vai ar mazu pievienotā sāls daudzumu var likties bezgaršīgs. Lūk, ko iesaka Pensilvānijas Universitātes akadēmiskā medicīnas centra Penn Med ekspertu komanda.
Kad gatavojat ēdienu, vienmēr pievienojiet svaigus vai kaltētus garšaugus un garšvielas. Būsiet pārsteigti, cik tad aromātisks var būt ēdiens ar ļoti nelielu pievienotā sāls daudzumu. Ir tikai jāatrod savi garšaugi.
Zelta likums. Vienmēr sāciet ar mazumiņu. Ja iepriekš neesat mēginājuši konkrēto recepti, rēķinot uz vienu porciju, izmantojiet tikai ¼ tējkarotes kaltētu garšaugu. Ja būs nepieciešams, vienmēr varēsiet papildināt. Taču, ja garšauga garša būs skaidri jūtama, jums nevis vaicās: hmm, kas tā par garšu, bet nosauks, ko esat sabēruši šķīvī, tad skaidrs, ka būsiet pārdozējuši.
Ziniet mēru!
¼ tējkarotes maltu kaltētu garšaugu atbilst pustējkarotei vienkārši sasmalcinātu kaltētu garšaugu vai 2 tējkarotēm svaigu sakapātu garšaugu.
1 ēdamkarote sīpolu pulvera atbilst vienam vidēji lielam svaigam sīpolam.
⅛ tējkarotes ķiploku pulvera atbilst vienai svaigai ķiploku daiviņai.
Kā to darīt?
- Pirms lietošanas sasmalciniet – saberziet piestā, samaliet kafijas dzirnaviņās vai sīki sakapājiet.
- Jo ilgāk gatavosiet ēdienu, jo garša kļūs izteiktāka, tomēr nepārvāriet un nepārcepiet garšaugus – tiem var mainīties aromāts (var kļūt rūgti). Ja ēdiens ilgi jāgatavo, piemēram, zupa vai sautējums, pievienojiet garšaugus gatavošanas beidzamajā stundā.
- Ja gatavojat ēdienu, kas nav jācep vai jāvāra, vai termiski jāapstrādā ļoti īsu brīdi, pievienojiet garšaugus dažas stundas pirms ēdiena sagatavošanas. Cita iespēja – pirms pievienošanas uz dažām minūtem aplejiet garšaugus ar karstu šķidrumu vai sajauciet ar citrona sulu vai eļļu un ļaujiet vienu stundu ievilkties. Pēc tam izmantojiet kā mērci.
- Vienmēr glabājiet garšaugus cieši noslēgtā traukā tumšā vēsā vietā.
Tāds ar tādu sader
Ir vairāki garšaugi, kas īpaši labi sader ar konkrētu ēdienu vai kombinācijā ar citiem garšaugiem. Lai izveidotu smalkus maisījumus, papildiniet augus ar ļoti izteiktu, spēcīgu garšu ar tādiem, kas nav tik stipri. Augus ar spēcīgu garšu un tā sauktos akcenta augus izmantojiet kā pamata noti, bet ar papildu maisījumu veidojiet ēdienam nianses.
Garšaugi ar izteiktu, spēcīgu garšu: lauru lapas, oregano, rozmarīns, salvija, kalnu pupumētra (Satureja montana)
Akcenta augi: baziliks, dilles, piparmētra, timiāns, estragons
Augi maisījumiem: maurloki, pētersīļi, lapu kārvele, dārza pupumētra (Satureja hortensis)
Garšaugi un garšvielas gaļai un olām
Liellopu gaļai: lauru lapas, zaļie pipari, maurloki, pipari, sīpoli, sausās sinepes (pulveris), salvija, timiāns, majorāns, muskatrieksts, ķiploki
Jēra gaļai: karijs, rozmarīns, piparmētra, piparmētru želeja, ķiploki, pētersīļi, oregano, baziliks
Cūkgaļai: ķiploki, salvija, majorāns, muskatrieksts, āboli ar garšvielām
Teļa gaļa: lauru lapas, ingvers, majorāns, karijs, baziliks, oregano, jāņogu želeja, dārza pupumētra
Zivis: sausās sinepes, paprika, karijs, lauru lapas, tomāti, dilles, zaļie pipari, majorāns, estragons, timiāns, pētersīļi
Putnu gaļa: paprika, timiāns, salvija, pētersīļi, baziliks, majorāns, dārza pupumētra, ingvers
Olas: zaļie pipari, sausās sinepes, paprika, melnie pipari, karijs, maurloki, pētersīļi, baziliks, oregano
Garšaugi un garšvielas dārzeņiem
Sparģeļi: citrona sula, rozmarīns
Brokoļi: citrona sula, estragons, timiāns, oregano
Kāposti: sinepes, dilļu sēklas, kārveles sēklas
Ziedkāposti: muskatrieksts, pētersīļi, maurloki, baziliks, dilles
Kukurūza: zaļie pipari, tomāti
Zaļās pupiņas: dilles, oregano, majorāns, muskatrieksts
Kartupeļi: pētersīļi, maurloki, citrons
Ķirbis: ingvers, muskatrieksts
Tomāti: baziliks, oregano, dilles
Garšaugu maisījumi, kas izcels putnu gaļu, liellopu gaļu un jūras veltes
Maisījums bez sāls
- 1 ēdamkarote sinepju pulvera
- 2 tējkarotes pētersīļu
- 2 tējkarotes sīpolu pulvera
- 2 tējkarotes timiāna
- 1 ēdamkarote ķiploku pulvera
- 2 tējkarotes diļļu
- 2 tējkarotes pupumētras
- 2 tējkarotes paprikas
- 1 tējkarote citrona miziņas
Dārza maisījums
- 3 ēdamkarotes kaltētu pētersīļu
- 3 ēdamkarotes kaltēta bazilika
- 3 ēdamkarotes kaltēta timiāna
- 3 ēdamkarotes kaltēta majorāna
- 3 ēdamkarotes kaltēta rozmarīna
- 3 ēdamkarotes kaltētu maurloku
- 3 ēdamkarotes paprikas
- ½ tējkarotes ķiploku pulvera