foto: unsplash.com
Dažiem izveidojas "supercilvēka" imunitāte pret Covid-19 variantiem, liecina pētījums
Foto ilustratīva nozīme.
2021. gada 11. septembris, 06:55

Dažiem izveidojas "supercilvēka" imunitāte pret Covid-19 variantiem, liecina pētījums

Jauns.lv

Rokfellera universitātes pētījums atklāj, ka dažiem, kas izslimojuši Covid-19 un pēc tam saņēmuši divas vakcīnas devas, izstrādājas ļoti spēcīga aizsardzība pret šo vīrusu, ko varētu nodēvēt pat par "supercilvēka" jeb "pārcilvēcisku" imunitāti.

Pētījums liecina, ka šo indivīdu radītās antivielas ir tik spēcīgas, ka spēj cīnīties pret lielāko daļu vīrusa variantu, ieskaitot Delta.

Rokfellera universitātes virusoloģe Teodora Hatzionoja NPR norādīja, ka šo cilvēku asinīs esošās antivielas var pat neitralizēt SARS-CoV-1 - pirmo koronavīrusu, kas parādījās pirms 20 gadiem. "Šis vīruss ļoti, ļoti atšķiras no SARS-CoV-2."

Tomēr viņa atzina, ka šī parādība nav plaši pētīta, un viņas dati ir iegūti tikai no 14 pacientiem, bet piebilda, ka šāda imunitāte ir diezgan izplatīta.

Viņas pētījumā tika aplūkoti pacienti, kuri 2020. gadā saslima ar Covid-19, bet vēlāk saņēma abas mRNS vakcīnas devas. Pacienti bija saņēmuši "Pfizer" un "Moderna". Vakcīnas uzlabojušas šo cilvēku imūnsistēmas spēju pretoties vīrusam.

Hatzionoja norāda, ka nav skaidrs, vai tik spēcīga imunitāte izstrādāsies arī tiem, kas nav inficējušies pirms tam, bet ir pārliecināta, ka trešā potes deva noteikti pastiprinās organisma spēju pretoties.

Arī Rokfellera universitātes virusologs Pols Bieniass NPR norādījis, ka pamatojoties uz visiem šiem atklājumiem,  imūnsistēmai galu galā būs pārsvars pār šo vīrusu. "Ja mums paveiksies, SARS-CoV-2 galu galā nonāks tajā vīrusu kategorijā, kas mums rada tikai vieglu saaukstēšanos," norādījis Bieniass.