foto: Pexels.com
Kā sunim atvieglot vecuma izraisītās kaites?
Esi vesels
2021. gada 5. septembris, 07:13

Kā sunim atvieglot vecuma izraisītās kaites?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Novecošana ir neizbēgama, taču var aizkavēt problēmu parādīšanos, kas ar to ir saistītas.

Mūsdienās mājdzīvnieki dzīvo ilgāk, un tas skaidrojams ar veterinārmedicīnas attīstību. Tomēr, salīdzinot ar mums, suņiem ir daudz īsāks mūžs un tie noveco agrāk, kas nozīmē, ka arī palīdzība tiem jāsniedz ātrāk.

Mazo šķirņu suņu dzīves ilgums ir garāks nekā liela auguma suņiem. Dažu šķirņu suņi dzīvo ilgāk par 15 gadiem, bet lielākā daļa lielo suņu nenodzīvo līdz 12 gadu vecumam. Kā likums, lielo šķirņu suņi kā labradori, sasniedzot septiņu gadu vecumu, kļūst par senioriem.

Vecums nav slimība, taču vecums izraisa gandrīz visu orgānu sistēmu novājināšanos, arī imūnsistēmas, locītavu un muskuļu problēmas. Vecāki mājdzīvnieki ātrāk saslimst, un arī atveseļošanās tiem ir sarežģītāka.

Senāk veterinārārsti ar vecumu saistītās kaites ārstēja tad, kad dzīvnieks saslima. Mūsdienās holistisko veterinārstu mērķis ir stiprināt mājdzīvnieka organismu un pasargāt to no vecuma izraisītām slimībām, pirms problēmas ir radušās.

Lūk, daži padomi, kā uzturēt suni veselu un laimīgu arī sirmā vecumā.

Uzturiet normālu svaru

Mājdzīvniekiem ar lieko svaru ir īsāks mūžs, jo to orgānu sistēmas ir pārslogotas. Šie dzīvnieki parasti ir mazāk aktīvi, tāpēc tiem ir lielāks risks saslimt ar artrītu, sirds slimībām un diabētu. Lai arī medikamenti, ar kuriem ārstē šīs slimības, uzlabo suņa dzīves kvalitāti, tie var ietekmēt dzīves ilgumu.

Uzziniet sava suņa ideālo svaru un mēģiniet to saglabāt normas robežās, nodrošinot sunim pilnvērtīgu uzturu un fiziskās aktivitātes.

Rūpējieties par veselīgu uzturu

Uztura prasības mainās līdz ar vecumu. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā pieņemts, ka novecojot pasliktinās kuņģa, aknu, nieru, aizkuņģa dziedzera un liesas darbība. Vecākiem suņiem var būt grūtības sagremot graudus, tāpēc var būt nepieciešams pārtiku termiski apstrādāt, lai atvieglotu suņa gremošanu.

Barot suni divreiz dienā ir veselīgāk nekā tikai vienu reizi, tas pasargā gremošanas sistēmu no pārslodzes.

Iespējams, pie vainas ir sarkanā gaļa. Sarkanās gaļas ēšana mājdzīvniekiem ar artrītu saasina sāpes, jo rada iekaisuma reakciju. Tas nozīmē, ka suņiem cienījamā vecumā nevajadzētu dot jēra un liellopa gaļu.

Papētot veikalā nopērkamos konservus suņiem, kļūst skaidrs, ka tie var pat paātrināt novecošanu. Tie nereti satur daudz neveselīgu piedevu, un tajos ir sliktāka olbaltumvielu un ogļhidrātu attiecība, kas organismā var radīt papildu atkritumvielas. Tas savukārt papildus noslogo orgānus, kas neitralizē kaitīgās vielas, piemēram, nieres un aknas. Risinājums var būt pašu pagatavota dabīga suņu barība, kurā vienu trešdaļu veido gaļa, vienu trešdaļu – svaigi dārzeņi, bet viena trešdaļa sastāv no pagatavotiem ogļhidrātu produktiem, piemēram, vārītiem kartupeļiem vai rīsiem.

Ja barības gatavošana mājās nav iespējama, meklējiet kvalitatīvu un dabīgu dzīvnieku pārtiku.

Fiziskās aktivitātes

Veciem suņiem īpaši labvēlīga ir regulāra mierīga izkustēšanās, kas ideālajā variantā ir noteikta ilguma un katru dienu vienā laikā. Tas uzlabo suņa locītavu veselību, nostiprina imūnsistēmu un var pat samazināt sāpes.

Pārsvarā veterinārārsti iesaka katru dienu vismaz 20 minūtes nodarbināt suni. Var likt viņam iet, skriet, peldēt vai vienkārši aktīvi spēlēties.

Regulāri pārbaudiet suņa veselību pie veterinārārsta

Veterinārajās praksēs bieži piedāvā ikgadējas geriatriskās apskates mājdzīvniekiem, kas sasnieguši septīto vai astoto dzimšanas dienu. Noteikti iesaku doties uz šādām apskatēm. Veterinārārsts pārbaudīs suņa urīna spiedienu un asinsspiedienu, veiks asins analīzes, tostarp vispārējo senioru profilu un, ja nepieciešams, rentgenu, lai pēc rūpīgas apskates pārliecinātos par suņa veselību. Veicot šos izmeklējumus, iespējams izvairīties no veselības problēmām, kas ietekmē dažādus orgānus, un saglabāt suni labā formā.

Izmēģiniet ārstniecības augus

Šie augi var veicināt normālas funkcijas dažādos vecuma skartos orgānos:

  • Ingvers (veicina gremošanas sistēmas darbību)
  • Ehinācija (veicina imūnsistēmas darbību)
  • Mārdadzis (veicina aknu darbību)
  • Nātre (viegls un atslābinošs līdzeklis visam ķermenim)
  • Pienene (dabīgs urīndzenošs līdzeklis, veicina aknu darbību)
  • Ginkgo biloba (palēnina novecošanu, var palīdzēt novērst kognitīvo traucējumu un vestibulārā aparāta traucējumu attīstību)
  • Kurkuma (dabīgs antiseptiķis un pretiekaisuma līdzeklis)
  • Rozmarīns (antioksidants un pretmikrobu līdzeklis, var aizkavēt smadzeņu novecošanu, jo traucē acetilholīna noārdīšanos smadzenēs)
  • Bosvēlija (spēcīgs dabīgs pretiekaisuma līdzeklis, atvieglo artrīta simptomus)

Dodiet uztura bagātinātājus

Ieteicami uztura bagātinātāji, piemēram, locītavu veselībai, kas satur glikozamīnu un hondroitīna sulfātu. Veciem suņiem tie var veicināt skrimšļu dzīšanu un kavēt artrīta progresu. Savukārt uztura bagātinātāji, kas satur antioksidantus (C un E vitamīnu, selēnu, koenzīmu Q10, alfa-liposkābi un N-acetilcisteīnu) un savienojumus, kas labvēlīgi ietekmē vielmaiņu un smadzeņu funkcijas (karnitīns, fosfatidilserīns un Omega 3 taukskābes), var palēnināt smadzeņu novecošanu.

Izbrīvējiet laiku suņa masāžai

Kārtīga masāža ne tikai atslābina, bet arī veicina asinsriti. Masāža ar akupresūras elementiem ir īpaši noderīga, jo tā var atvieglot sāpes, aizkavēt slimību attīstību un paātrināt atveseļošanos, ja suns tomēr saslimst.

Pagatavojiet dzīvniekam barību paši!

Šīs receptes derēs gan suņiem, gan kaķiem.

Vienkāršs vistas buljons

1. Dziļā pannā vai katlā lieciet jau vārītu vistas krūškurvi un pievienojiet 600 ml ūdens.

2. Uzvāriet, noņemiet no uguns un uz nakti atstājiet buljonu atdzist, nenoņemot vāku.

3. Izņemiet no pannas kaulus, izkāsiet buljonu caur sietu un ielejiet stikla burkā ar vāciņu.

4. Glabājiet buljonu ledusskapī un izlietojiet trīs dienu laikā.

Piedevas: buljonam pievienojiet dārzeņus, piemēram, burkānus, zaļās pupiņas, cukīni, kartupeļus un/vai brokoļus (ar visu kātu). Kad dārzeņi izvārīsies, tie nodrošinās papildu šķiedrvielu devu. Buljonu var arī uzliet labi izvārītiem basmati rīsiem.

Veselīgais sautējums

  • 230 g tītara vai vistas maltās gaļas vai vistas krūtiņas
  • 1 liels rīvēts burkāns
  • 1 sauja smalki sagrieztu franču zaļo pupiņu
  • 1 sauja basmati rīsu
  • 1 sagriezts vidēji liels kartupelis
  • 1 sauja saldētu zaļo zirnīšu*
  • 2 rīvētas kāposta lapas

1. Lieciet visas sastāvdaļas katlā un pievienojiet ūdeni, lai tas pārklātu produktus.

2. Uzvāriet, tad viegli sautējiet aptuveni 30 minūtes, lai iztvaikotu liekais ūdens (pielejiet to papildus, ja maisījums kļūst pārāk sauss).

3. Ļaujiet visam atdzist. Ēdienu var glabāt ledusskapī trīs dienas, bet saldēts tas jāizlieto mēneša laikā.

* Saldēti zaļie zirnīši ir laba piedeva mājās gatavotai pārtikai – tie ir olbaltumvielu, B grupas vitamīnu, C un K vitamīna, fosfora, kālija, cinka, karotīna un folskābes avots.

Biežākās ar vecumu saistītās veselības problēmas kaķiem un suņiem

Zobi

Skar 85 % dzīvnieku, kas sasnieguši 3 gadu vecumu.

Slikti zobi, slikta elpa, apetītes trūkums, mutes audzēji.

Sirds

Ceturtajai daļai suņu, kas pārsnieguši 7 gadu vecumu, ir sastrēguma sirds mazspēja, ko izraisa paplašināta miopātijaa (lieliem suņiem) vai mitrālā vārstuļa slimībab (mazo suņu šķirnes).

Klepus naktīs, nevēlēšanās kustēties, letarģija, kolapss.

Kaķiem: apgrūtināta elpošana, bieža gulēšana.

Nieres

Hroniska nieru mazspēja (biežāk novērota kaķiem); hroniskas nieru slimības (biežāk sastopamas suņiem); vidējais slimības skarto dzīvnieku vecums ir 7 gadi.

Izteiktas slāpes, apetītes trūkums, vemšana, letarģija, svara zudums.

Augsts asinsspiediens

Bieži sastopams kaķiem, nieru un sirds slimību blakne.

Asinsspiediens virs 200 mmHg, acu bojājumi (tostarp tīklenes atslāņošanās, asins izplūdumi acīs).

Artrīts

Galvenokārt skar suņus (retāk sastopams kaķiem), īpaši tiem, kam ir gūžas displāzijac, osteohondrītsd vai krustenisko saišu plīsums. Neveiklums, stīvums no rītiem vai pēc atpūtas, nespēja ielēkt mašīnā, kāpt pa kāpnēm u. c.

Senilitāte

Novērota lielākajai daļai dažāda vecuma mājdzīvnieku.

Bezmērķīga uzvedība un apjukums, aklums, kurlums, nesaturēšana, traucēts miegs, trokšņošana vēlās stundās.

Audzēji

Bieži sastopami veciem dzīvniekiem, var būt gan labdabīgi, gan ļaundabīgi.

Veidojumi uz ķermeņa, simptomi atkarīgi no ietekmētā orgāna.

Elpceļi

Augšējo elpceļu slimības kā trahejas kolapss un balsenes paralīze, biežāk sastopamas, kad dzīvnieks noveco; dziļo elpceļu slimības, ieskaitot kaķu astmu un suņu bronhītu.

Klepus, sēcoša elpošana, neparasti elpošanas trokšņi.

Endokrīnie dziedzeri

Hipertireoze sastopama kaķiem, kas vecāki par 10 gadiem, hipotireoze biežāk novērota suņiem, Kušinga sindromse (galvenokārt suņiem), diabēts (suņiem un kaķiem).

Simptomi atkarīgi no saslimšanas.

Prostata

Labdabīga palielināta prostata (tikai nekastrētiem suņiem), prostatas vēzis (biežāk sastopams nekastrētiem suņiem).

Asinis urīnā, grūtības izvadīt urīnu vai fēces.

Nesaturēšana

Urīna nesaturēšana (sterilizētām, vecām kucēm), fēču nesaturēšana (suņiem un kaķiem).

Urīna noplūde miega laikā.

Aknu mazspēja

Hepatīts, ciroze, aknu vēzis (suņiem un kaķiem).

Senila uzvedība, apetītes trūkums, vemšana, dzelte.

Geriatriskie vestibulārie traucējumi

Bieži vien kopā ar insultu, bieži sastopami traucējumi, kas suņiem rodas līdz ar vecumu (pēc 8 gadu vecuma).

Pēkšņs līdzsvara zudums, dezorientācija, krišana vai gāšanās uz vienu pusi, pieliekta galva, neregulāras acu kustības, plaša stāja vai ataksija un vemšana.