foto: Shutterstock
Asaro un grauž? Veidi, kā samazināt sausās acs sindromu
Esi vesels
2021. gada 7. jūlijs, 05:22

Asaro un grauž? Veidi, kā samazināt sausās acs sindromu

"100 Labi padomi Par veselību"

Sakairinātas acis, kad ir sajūta, ka nemitīgi kaut kas grauž, nav nekas patīkams. Lūk, ko var darīt, lai to labotu.

Vai tas ir sausās acs sindroms?

Uzskata, ka sausās acs sindromu izraisa traucēta asaru veidošanās, slikta asaru kvalitāte, alerģija un vides kairinātāji. Ja šāda vaina piemeklējusi, stāvoklis var variēt no viegla diskomforta līdz grūti paciešamam.

To raksturo šādas izpausmes:

  • Apsārtums
  • Graušana, it kā kaut kas būtu iekritis acī
  • Asarošana un izdalījumi no acīm
  • Jutīgums pret gaismu
  • Miglaina redze
  • Sāpes
  • Smagi, sapampuši plaksti
  • Nogurušas acis

Ir atsevišķi faktori, kas var veicināt sausās acs sindromu, piemēram, veselības stāvokļi, kad jālieto antihistamīni, pretiesnu zāles, medikamenti, kas pazemina asinsspiedienu, hormonu terapija un orālā kontracepcija, zāles pret akni un antidepresanti. Riska faktori ir arī diabēts, smēķēšana, acu nemirkšķināšana, ilgstoši skatoties televīziju vai strādājot ar datoru, vitamīnu trūkums, kontaktlēcu valkāšana bez pārtraukuma, pensijas vecums un putekļaina vide. Un vēl – dzimums. Sievietēm sausās acs sindroms ir biežāk. 

      1. Koriģējot dzīvesveidu, stāvokli var uzlabot. Ja tas nenotiek, kļūst tikai sliktāk un jāiet pie ārsta.

Kā var sev palīdzēt?

Atpūtiniet acis.

Ilgstoša lūkošanās ekrānos to zilās gaismas dēļ tās kairina. Izpētīts, ka cilvēki, kas ilgstoši strādā ar datoru un nemirkšķina acis, biežāk cieš no sausās acs sindroma. Ja acis nemirkšķina, augšējais plakstiņš nenosedz visu radzeni un var kavēt asaru plēvītes veidošanos, kas baro un mitrina acis, kā arī šī asaru plēvīte var pilnībā izžūt.

Bieži mirkšķiniet acis.

Lai veicinātu asaru dziedzeru darbību, acis var apzināti bieži un spēcīgi samirkšķināt, bet ikdienā vienkārši centieties piedomāt, lai mirkšķināšanas process neapstātos un notiktu dabiski.

Nomazgājiet plakstus un skropstas.

Ikreiz, kad mazgājat seju ar saudzīgu līdzekli bez konservantiem, kuri varētu kairināt acis, nomazgājiet arī plakstus un skropstas. Īpašu uzmanību pievērsiet skropstu līnijai, kur izmantota kosmētika, – saudzīgi to attīriet. Noslēgumā kā kompresi paturiet uz aizvērtiem plakstiem siltu, mitru dvieli, kas palīdzēs atpūsties acīm un atjaunos to mirdzumu.

Lietojiet vitamīnus un uzņemiet Omega 3 taukskābes.

Neaizvietojamās Omega 3 taukskābes uzlabo asaru dziedzeru darbību un dabiski samazina sausās acs sindromu. Iekļaujiet uzturā treknās zivis, linsēklas un čia sēklas, lietojiet zivju eļļu, ēdiet riekstus – tas viss apgādās ar taukskābēm. Lietojiet papildus arī vitamīnus. Ar sausās acs sindromu tiek saistīts D vitamīna deficīts, nozīmīgi acu veselībai ir arī E, C, B6 un B9 vitamīni, luteīns, zeaksantīns, tiamīns, niacīns un riboflavīns.

Samaziniet alkohola patēriņu.

Alkohola lietošana veicina organisma dehidratāciju, kas var ietekmēt arī acis. Patiesībā pētījumos atklāta saistība starp alkohola lietošanu un sausās acs sindromu, tāpēc ierobežojiet vai atsakieties no alkoholiskajiem dzērieniem pavisam, lai redzētu, kādu iespaidu tas atstāj uz acīm.

Pārstājiet smēķēt.

Cigarešu dūmi satur vairāk nekā 7000 ķīmisko vielu, kas var kairināt acis, un smēķētājiem ir divtik liels sausās acs sindroma risks nekā nesmēķētājiem. Smēķēšana arī maina asaru sastāvu, kas veicina acs gļotādas sausināšanu. Ja nesmēķējat, izvairieties no piesmēķētām telpām.

      1. Dzeriet vairāk ūdens.

Ūdens ir labs visam ķermenim un arī acīm – tas veicina asaru izdalīšanos, kuras nepieciešamas skaidrai redzei. Ja ūdens daudzums organismā nav pietiekams, acis nevar pienācīgi attīrīties, ir grūti mirkšķināt un, nesasprindzinot acis, skaidri redzēt. Mērķis – 8–10 glāzes ūdens dienā.

Kārtīgi izgulieties.

Slikts miegs acīm laupa asaras, un tas var pasliktināt stāvokli, ja problēmas jau pastāv. Jāguļ septiņas līdz deviņas stundas diennaktī. Ja to ir grūti īstenot, pamainiet dienaskārtību, piemēram, pavingrojiet no rītiem (nevis vakaros), kā arī labiekārtojiet guļamistabu, lai tā būtu atpūtai patīkama vide.

Lietojiet piemērotus acu pilienus vai mākslīgās asasras.

Meklējiet tādus, kas nesatur konservantus, jo pievienotās vielas var kairināt acis, īpaši, ja lietojat pilienus vairākas reizes dienā. Var palīdzēt arī mākslīgās asaras.

Uzlabojiet telpās klimatu.

Pievērsiet uzmanību, vai telpā ir pietiekams mitruma līmenis, nav pārāk daudz putekļu, dūmu, karstums vai caurvējš. Apkures sezonā ieteicams izmantot gaisa mitrinātāju un attīrītāju, kas novērš putekļu un alergēnu iekļūšanu acīs.

Uzlabojiet mirkšķināšanas procesu

Lai uzlabotu mirksķināšanu un veicinātu asaru izdalīšanos, izmēģiniet šādu vingrinājumu:

  • Aizveriet abas acis. Nogaidiet divas sekundes, tad atveriet.
  • Atkal aizveriet acis, atkal nogaidiet divas sekundes, tad cieši saspiediet lūpas. Nogaidiet divas sekundes.
  • Atveriet abas acis
  • Izpildiet ik pēc divdesmit minūtēm un atkārtojiet divdesmit reizes dienā.