Esi vesels
2021. gada 10. jūnijs, 06:20

Vai vakcinācijas sertifikātu piešķir uz mūžu vai tomēr tas jāatjauno pēc laika?

Jauns.lv

Šomēnes Latvijā sāka izmantot digitālos Covid-19 sertifikātus, kas dod iespēju iedzīvotājiem uzrādīt apliecinājumu par vakcināciju pret Covid-19, par laboratoriskā testa rezultātu vai par Covid-19 izslimošanas faktu. Portāls Jauns.lv interesējās par sertifikātu derīguma termiņu.

Jautāta, vai patlaban ir noteikts termiņš, kurā sertifikāts ir derīgs, lai izmantotu kādu priekšrocību vai pakalpojumu, Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga portālam Jauns.lv skaidroja, ka digitālajiem Covid-19 sertifikātiem nav derīguma termiņa, bet tas ir noteikts faktam, kuru apliecina konkrētais sertifikāts. Piemēram, pārslimošanas faktam.

Ieteicams pārliecināties par sertifikāta statusu

Tādējādi ieteicams sekot līdzi sertifikāta statusam (piemēram, pirms došanās uz pasākumu vai ārpus Latvijas Republikas robežas), pārbaudot to tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv.

Sertifikāts par vakcināciju

Tāpat ieteicams ņemt vērā svarīgu informāciju. Digitālais sertifikāts par vakcināciju tiks atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc Jannsen 1. potes vai Comirnaty, Moderna abu pošu saņemšanas ir pagājušas vismaz 14 dienas, savukārt AstraZeneca/Vaxzevria gadījumā no 11. līdz 90. dienai pēc 1. potes saņemšanas vai uzreiz pēc 2. potes saņemšanas.

Sertifikāts par pārslimošanu

Savukārt digitālais sertifikāts par pārslimošanu tiks atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc pozitīva testa (Koronovīrusa 2019-nCovRNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Jāņem vērā, ka šī sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas.

Cik bieža būs revakcinācija?

Bet, vaicāta, vai ir plānots, ka sertifikāts ir beztermiņa un vakcinēts cilvēks visu turpmāko mūžu varēs izmantot noteiktus pakalpojumus un atvieglojumus, viņa norādīja, ka šobrīd nevar komentēt to, kāda varētu būt kārtība nākotnē, tajā skaitā, saistībā ar to, cik bieži būs nepieciešams veikt revakcināciju pret Covid-19.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka šobrīd sertifikāti ir derīgi iekšzemes izmantošanai, savukārt no 1. jūlija tos varēs izmantot, pārvietojoties Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijā.

Hokeja fani dodas uz pasaules čempionāta finālspēli

Neraugoties uz to, ka biļetes uz hokeja pasaules čempionāta finālspēli maksā 340 eiro, netrūkst sporta draugu, kas dodas noraudzīties Kanādas ...

gallery icon
51

Gandrīz 250 tūkstoši sertifikātu

Štālberga atklāja, ka līdz šim izveidoti vairāk nekā 246 tūkstoši digitālo Covid-19 sertifikātu, tajā skaitā vairāk nekā 205 tūkstoši sertifikātu par vakcināciju, vairāk nekā 25 tūkstoši sertifikātu par laboratoriskā testa rezultātu, kā arī vairāk nekā 16 tūkstoši sertifikātu par pārslimošanas faktu.

Sāk darboties sertifikātu izmantošana

Jau ziņots, ka 1.jūnijā Latvijā sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu.

Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem. Latvijā ieviestie sertifikāti ir droši un pārbaudāmi, norāda Veselības ministrijā.