Sauļoties un nekļūt par UV staru upuri
2021. gada 7. jūnijs, 06:00

Sauļoties un nekļūt par UV staru upuri

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Šogad, manāmāk kā citus gadus, Latvijas speciālisti vērš mūsu uzmanību paaugstinātai saules intensitātei. Pastiprinātu ultravioleto staru radiācijas spēku varam fiksēt arī laika prognožu aplikācijās. Kā efektīvāk pasargāt savu ādu no kaitīgā UV starojuma, tajā pat laikā, ļaujoties vasaras iedeguma burvībai?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cik lieliski, ka vismaz vasara mūs priecē ar tik ļoti gaidīto saulīti. Taču līdz ar skaisto iedegumu, āda saules ietekmē zaudē mitrumu un elastību. Parādās pigmentācijas pleķi.

Lielākoties tas notiek tādēļ, ka UV stari, mijiedarbojoties ar ādas šūnām, rada brīvos radikāļus. Brīvie radikāļi spēj ātri un neatgriezeniski oksidēt dažādas organisma struktūras, tajā skaitā arī šūnas DNS.

Lai šos brīvos radikāļus neitralizētu, organismam ir nepieciešami antioksidanti. Ja to nav pietiekami lielā daudzumā, lai cīnītos, brīvie radikāļi sāk bojāt šūnas un organisms piedzīvo tā saucamo oksidatīvo stresu.

Piekrīti, ja dabā ir kaut kas, kas jauc dzīves balansu, tad noteikti atradīsies arī tas, kas šo kārtību notur vai, ja kaitējums nodarīts, atgriež ierastajā kārtībā. Tāds ir dabas likums.

Šim likumam pakļauts ir arī dabā spēcīgākais no zināmajiem antikoksidantiem - astaksantīns.

Ja par to vēl nav dzirdēts, tad svarīgākais, kas ir jāzina, ka astaksantīns, no mikroaļģēm iegūtais antioksidants, nav mūsdienu zinātnes brīnums, bet gan dabas sniegta, ar īpaši dziedinošu spēku apveltīta dāvana. Ne velti šo vielu bagātīgi satur flamingo, krilu un krabju organismi – tās dzīvības, kas pakļautas ekstrēmai un nenogurstošai saules iedarbībai.

Astaksantīns, kas pēc antioksidanta iedarbības ir 65 reizes spēcīgāks par C vitamīnu, 54 reizes - par beta karotīnu un 14 reizes - par E vitamīnu, lieliski paveic savu darbu un pasargā ādu no UV staru ietekmes. Pateicoties astaksantīnam, organisms ir noturīgāks, dodot iespēju ilgstošāk atrasties saulē, nenodarot ādai kaitējumu un sniedzot vienmērīgāku un veselīgāku iedegumu.

Speciālisti astaksantīnu dēvē par dabisku, iekšķīgi lietojamu saules staru aizsargstiklu. Tas vienlaikus spēj gan pasargāt ķermeņa ādu, arī dekoltē zonu un tik jūtīgo roku ādu no UV stariem, gan dziedēt to gadījumos, kad ir “jau par vēlu” un āda ir „apdegusi”.

Klīniskajos pētījumos apstiprināts, ka astaksantīns būtiski uzlabo visu ādas slāņu stāvokli, veicina kolagēna šķiedru atjaunošanos un notur mitrumu.

Pirms pāris gadiem Japānā tika veikts pētījums, kurā piedalījās 23 dalībnieki, no kuriem daļa 10 nedēļu garumā papildus uzturam ik dienu uzņēma dabisko astaksantīnu 4mg devā, un otra daļa bija placebo grupa.[1] Pētījuma gaitā tika analizēts, kā UV staru ietekmē mainījies mitruma un ūdens zuduma līmenis ādā pirms astaksantīna lietošanas un pēc lietošanas kursa. Rezultātā dalībniekiem, kuri bija lietojuši dabisko astaksantīnu, UV staru kairinātājās vietās ādā mitrums bija zudis mazāk, salīdzinot ar placebo grupu. Turklāt tajās vietās, kur saule nebija radījusi ādas apdegumus vai kairinājumus, astaksantīns ādas stāvokli bija ievērojami uzlabojis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst, ka zinātnieki uzsver tieši dabiskā, nevis mākslīgi radītā jeb sintētiskā astaksantīna papildus uzņemšanu. Jo tieši dabiskā, no mikroaļģēm nākusī, astaksantīna forma ir ar pierādītu labvēlīgo ietekmi un plūc laurus attiecībā uz ādas struktūras uzlabošanu, grumbiņu mazināšanu, veselīga ādas mitruma līmeņa noturēšanu, pigmentācijas plankumu rašanās palēnināšanu un daudziem citiem pozitīviem aspektiem.

Speciālisti min, ka pasaules tirgū, arī labi zināmajā iHerb vietnē, ir ap 95% sintētiski ražota astaksantīna, tāpēc aicina iepazīties ar produkta aprakstu un pievērst uzmanību astaksantīna izcelsmei.[2]

Latvijas aptiekās un interneta vidē jau vairākus gadus ir pieejams LYL ASTAXANthin (4mg) - 100% tīrs un dabisks astaksantīns no mikroaļģēm Haematococcus pluvialis.

Vērā ņemams fakts ir tas, ka LYL ASTAXANthin astaksantīna iegūšanā netiek izmantoti nekādi ķīmiskie šķīdinātāji, bet gan ultra augsta spiediena oglekļa dioksīda ekstrakcijas tehnoloģija  DeepExtract™ - kad mikroaļģes ir izaugušas un novāktas, astaksantīns tiek iegūst pilnīgos bezskābekļa apstākļos un maigā temperatūrā.

Šis process garantē LYL ASTAXANthin astaksantīna maksimālo, dabā paredzēto efektivitāti un koncentrāciju.

 1. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People, 2018 Jul; 10(7): 817. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073124/

2. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review, 2018 Apr; 10(4): 522. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/  

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®