foto: Publicitātes
Gardie pavasara vēstneši – vēderprieki vai problēma? Kā baudīt ogas bez vēdergraizēm
2021. gada 19. aprīlis, 10:26

Gardie pavasara vēstneši – vēderprieki vai problēma? Kā baudīt ogas bez vēdergraizēm

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ik gadu aprīli un maiju sagaidām ne tikai ar pirmajiem siltajiem saules stariem un nomestām apģērbu kārtām, bet arī ar apziņu, ka tirgus letes, veikalu plauktus un mūsu vēderus piepildīs pavasara vēstneši – pirmās zemenes, mellenes, avenes, smaržīgie tomāti, kraukšķīgas salātlapas…! Un, nu un kas par to, ka zinām, ka tie nenāk no mūsu pašu dārza – pavasara priekam taču mazliet var!

Smarža, kārdinošais izskats un pārdevēja, kas nerimstot atkārto “saldas, gardas, pamēģiniet”, tā vien vilina iepirkt vienu grieķu zemeņu kasti pēc otras, un palutināt mūsu ziemas mēnešos novājināto organismu ar vitamīniem.

Viena, otra, trešā, desmitā zemene ieslīd mutē, un šķiet, ka prieks vairojas pats no sevis! Un tad, pēkšņi – STOP! Vēderā parādās spiediens, uzaust sāpes kuņģa apvidū un sajūta tāda, it kā barības vads ir iekaisis. Kādēļ?

Grieķijas klimats augļu un ogu audzēšanai ir ļoti piemērots – dienas laikā tas ir silts, patīkams un saulains, savukārt, vakaros un naktī – tas kļūst vēsāks un drēgnāks, kas zemenēm ir ļoti iemīļoti. Dienā sildoties un naktīs mazliet nosalstot, tas kļūst arvien saldākas. Tomēr jāatceras, ka siltajās zemēs audzēt ogas bez miglošanas nav iespējams. Audzētājam ir jānodrošina ogu un augļu piegāde visā pasaulē un, ja vēlamies savos plauktos redzēt ogas un augļus, kas nav saspiesti un sapelējuši – to organiska audzēšana nav iespējama.

Ko tas nozīmē mūsu vēderiem?

Arvien vairāk jauni cilvēki sūdzas par skābes atvilni kuņģī. Tā tipiskākie simptomi ir dedzināšana kuņģa apvidū un aiz krūšu kaula, skābas grēmas atraugas ar skābu saturu un skāba garša mutē.

Pastāv uzskats, ka vairāki produkti, tai skaitā zemenes un to sīkie kauliņi, pastiprina skābes izdalīšanos kuņģī. Un, ja skābes kuņģī ir par daudz, tā caur vārstiņu nonāk barības vadā un citos augstākos gremošanas trakta segmentos, piemēram, rīklē, to kairinot un izraisot gļotādas eroziju.

Cīņu ar skābes atvilni kuņģī var uzsākt gan ar piemērotas diētas un ēdienkartes pārskatīšanu, fiziskas slodzes ieviešanu ikdienā un ikdienas stresa samazināšanu. Tomēr, ja tas nelīdz, talkā nāks speciālists - visticamāk, sākumā ceļš vedīs uz aptieku. Farmaceiti šādos gadījumos ieteiks izvēlēties bezrecepšu medikamentu ar aktīvo vielu - omeprazolu. Šī aktīvā viela pieder zāļu grupai, ko sauc par „protonu sūkņa inhibitoriem". Izklausās sarežģīti un pat pretdabiski. Taču tieši omeprazols darbojas ar mērķi, samazināt kuņģī saražotās skābes daudzumu. Omeprazols savas pārliecinošās efektivitātes dēļ ir atviļņa problēmu risināšanas standarts.

Aptiekās pieejams risinājums - LOMAC - omeprazolu saturošs bezrecepšu medikaments, kas īslaicīgas ārstēšanas rezultātā samazina kuņģī saražotās skābes daudzumu ārstējot atviļņa izraisītos simptomus. Iepakojuma sastāvā ir 10 kapsulas. Dienas deva ir paredzēta viena kapsula dienā vai arī tā, kā noteicis ir ārsts.

Vai skābes atviļņa kuņģī dēļ ir jāatsakās no pavasara vēstnešu ēšanas priekiem pavisam? Nebūt ne! Ēst var – tikai saprātīgos daudzumos!

Pirms bezrecepšu zāļu lietošanas konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai farmaceitu.

foto: Publicitātes

Reklāmas raksts sadarbībā ar Lomac

Tēmas