foto: Shutterstock
Ne tikai kosmētiska problēma. Alternatīvas metodes varikozu vēnu ārstēšanai
Esi vesels
2021. gada 13. aprīlis, 06:55

Ne tikai kosmētiska problēma. Alternatīvas metodes varikozu vēnu ārstēšanai

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pirmā lieta, ko ārsti iesaka, – kompresijas zeķes, bet ir arī citas iespējas, ko ir vērts izmēģināt.

Apmēram 20% no iedzīvotājiem cieš varikozu vēnu dēļ – tās kļūst izlocītas un pietūkušas, jo asiņu plūsma caur tām ir traucēta. Vēnu varikoze var izveidoties jebkurā ķermeņa vietā, bet visbiežāk tiek skartas kājas, jo tām ir jāvirza asins plūsma augšup, pretēji gravitācijai.

Daudziem varikozas vēnas ir tikai kosmētiska problēma, taču tās var liecināt arī par hronisku venozu mazspēju, progresējošu slimību, kad vēnu vārstuļi nefunkcionē, kā nākas.

Hroniskas venozas mazspējas iespējamo cēloņu vidū ir augsts asinsspiediens, ilgstoša sēdēšana vai stāvēšana, kāju traumas, izjaukts hormonu līdzsvars un liekais svars.

Par varikozām vēnām liecina pietūkums, sāpes, nieze un smaguma sajūta kājās. Vēlākās stadijās hroniska venoza mazspēja var radīt kāju čūlas un dziļo vēnu trombozi.

Tradicionāli varikozas vēnas ārstē atkarībā no problēmas smaguma pakāpes, un terapija var iekļaut ķirurģisku operāciju, lāzeroperāciju un skleroterapiju, kad varikozās vēnās tiek injicēts preparāts, kas tās “slēdz” un ar laiku liek vēnai izzust (uzsūkties).

Populārākās metodes patlaban ir radiofrekvences ablācija un endovenozā lāzerterapija, jo tās ir minimāli invazīvas un tiek saistītas ar retākām komplikācijām nekā ķirurģiskā iejaukšanās. Tomēr arī tām var būt blakusefekti kā sāpes, mainīta pigmentācija un savilkuma sajūta vietā, kas ir ārstēta, turklāt tās ne vienmēr atrisina problēmu.

Lai uzlabotu asins plūsmu, pirmais, ko ārsti parasti iesaka, ir kompresijas zeķu valkāšana, taču daudziem cilvēkiem tas nepatīk. 

Ir arī citas alternatīvas iespējas, kuras ir vērts izskatīt:

  • Flavonoīdi

Šīs iedarbīgās bioloģiski aktīvās vielas, kas ir augos un piešķir tiem raksturīgo krāsu, lietotas ikdienā kā uztura bagātinātāji, var būt efektīvs palīglīdzeklis pret varikozām vēnām un hronisku venozu mazspēju. Lūk, daži ieteicamie piemēri.

  • Vīnogu kauliņu ekstrakts.

Kāds placebo kontrolēts pētījums liecina, ka pēc mēnesi ilgas rūpnieciski ražota vīnogu kauliņu preparāta lietošanas vēnu varikozes simptomi un pietūkums samazinājās.

Ieteicamā deva: 100–200 mg vīnogu kauliņu ekstrakta dienā.

  • Sarkano vīnogu lapu ekstrakts.

Atklāts, ka tas ir drošs un efektīvs līdzeklis pret vairākiem hroniskas venozas mazspējas simptomiem, ieskaitot pietūkumu un sāpes kājās.

Ieteicamā deva: 360 mg dienā.

  • Piejūras priedes jeb Francijas jūras priedes mizas ekstrakts (Pycnogenol).

Vairāki pētījumi liecina, ka šis standartizētais ekstrakts palīdz pret hronisku venozu mazspēju un ar to saistītiem vēnu traucējumiem. Kādā pētījumā Pycnogenol izrādījās daudz efektīvāks par kompresijas zeķēm hroniskas venozas mazspējas simptomu uzlabošanā, un abu šo metožu apvienošana kopā deva labākus rezultātus nekā katra atsevišķi.

Ieteicamā deva: 150 mg dienā.

  • Diosmīns un hesperidīns.

Franču ražotā flavonoīdu kombinācija Daflon, kas satur 90% diosmīna un 10% hesperidīna, apliecinājusi efektivitāti hroniskas venozas mazspējas gadījumā pat tad, ja slimība bija smagā formā. Diosmīns un hesperidīns ir daudzos rūpnieciski ražotos flavonoīdu uztura bagātinātājos.

Ieteicamā deva: kā norādīts lietošanas pamācībā.

  • Ārstniecības augi

Parastā zirgkastaņa (Aesculus hippocastanum). Pētījumi liecina, ka tās ekstrakts ir laba izvēle pret hronisku venozu mazspēju. Aesculaforce, ko izstrādājis šveiciešu herbālists, naturopāts un vairāku grāmatu autors Alfrēds Fogels, ir svaiga auga preparāts, kas gatavots no kastaņu ekstrakta, un tas ir pieejams tablešu, tinktūras un lokāli lietojama gela formā. Preparāta efektivitāte pret pietūkumu, sāpēm un citiem varikozu vēnu un hroniskas venozas mazspējas simptomiem ir pierādīta.

Ieteicamā deva: kā norādīts lietošanas pamācībā.

Irbulene (Ruscus aculeatus). Šā auga ekstrakts var atvieglot hroniskas venozas mazspējas simptomus, it sevišķi, kāju pietūkumu.

Ieteicamā deva: kā norādīts lietošanas pamācībā.

Gotu kola (Centella asiatica). Šim līdzeklim piemīt spēja labvēlīgi ietekmēt saistaudus varikozajās vēnās, un tas var palīdzēt atvieglot vairākus hroniskas venozas mazspējas simptomus.

Ieteicamā deva: 60–120 mg gotu kolas ekstrakta dienā vai lietot kā tēju.

  • Gotu kolas tēja

Herbālists Meilērs Džeimss, Herbālās klīnikas īpašnieks Svonzi, Velsā, iesaka pagatavot tēju no kaltētas gotu kolas. Ņemiet tējkaroti ar kaudzi drogas, aplejiet ar krūzi karsta ūdens, ļaujiet ievilkties 10 minūtes un dzeriet vienu līdz trīs reizes dienā.

  • Ābolu sidra etiķis

Šis populārais tautas līdzeklis tika pārbaudīts kādā pētījumā ar 120 cilvēkiem, kam bija vēnu varikoze. Pētījuma dalībnieki ik dienas ārīgi lietoja etiķi varikozes skartajās vietās, papildus izmantojot arī ārsta nozīmētos tradicionālos līdzekļus. Tie, kas lietoja etiķi, novēroja nozīmīgu uzlabojumu – kāju krampji, nieze, pietūkums un smaguma sajūta salīdzinājumā ar kontroles grupu šiem pētījuma dalībniekiem samazinājās.

  • Hidroterapija

Ūdensdziedniecība, kas parasti ietver vingrošanu ūdenī, var samazināt kāju pietūkumu un citus varikozo vēnu simptomus. Un hidroterapijas veids, kas bieži pieejams balneoterapijas kūrortos – peldēšanās dabīgos minerālajos vai termālajos ūdeņos –, var būt efektīvs pret dažādiem hroniskas venozas mazspējas simptomiem.

Galvenie ieteikumi

Šos padomus katram būs pa spēkam ievērot. To īstenošana var pasargāt no vēnu varikozes vai apturēt tās progresēšanu.

  • Regulāri vingrojiet, lai veicinātu asins cirkulāciju. Derēs jebkas, kas liek kājām kustēties, – pastaigas vai citas aktivitātes.
  • Samaziniet kāju sasprindzinājumu – izvairieties no ilgas stāvēšanas un pārmērīgu smagumu celšanas.
  • Paceliet kājas uz augšu. Lai uzlabotu kājās asinsriti, dažas reizes dienā izbrīvējiet sev īsu atpūtas brīdi, paceļot kājas augstāk par sirds līmeni, piemēram, guļus stāvoklī var palikt zem tām trīs vai četrus spilvenus.
  • Nesakrustojiet kājas sēžot, jo tas var palēnināt asins augšupejošo plūsmu atpakaļ uz sirdi un palielināt spiedienu uz kāju vēnām.
  • Pamēģiniet masāžu, sauso ķermeņa birstēšanu un citas terapijas, kas veicina cirkulāciju.
  • Nevalkājiet apavus ar augstiem papēžiem. Zempapēžu kurpes vairāk nodarbina ikru muskuļus, un tas ir labāk venozo asiņu plūsmai.
  • Centieties nevalkāt ciešu apģērbu vidukļa, kāju un cirkšņu vietās, jo tas var palēnināt asins plūsmu.
  • Vairāk lietojiet šķiedrvielas. Cilvēkiem, kam ir varikozas vēnas vai hroniska vēnu mazspēja, bieži iesaka lietot šķiedrvielām bagātīgu uzturu. Ja diētā trūkst šķiedrvielu, tas var izraisīt aizcietējumus un sasprindzinājumu zarnu kustību laikā, kas savukārt palielina spiedienu uz kāju vēnām. Šķiedrvielām bagātīgi produkti ir augļi, dārzeņi, rieksti, sēklas.
  • Vērojiet savu svaru. Liekais svars var lielā mērā ietekmēt vēnu varikozes rašanos. Un tiem, kas cieš no varikozām vēnām, pārmērīgs svars tiek saistīts ar palielinātu hroniskas vēnu mazspējas risku. Ja tas ir nepieciešams, ar veselīgu diētu un vingrošanu centieties atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.