foto: Pexels.com
Kādus dārzeņus ēst, lai uzturētu veselīgus asinsvadus
Dabasspēks
2021. gada 11. aprīlis, 23:21

Kādus dārzeņus ēst, lai uzturētu veselīgus asinsvadus

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Veselīgu asinsvadu uzturēšana ir kļuvusi īpaši svarīga Covid-19 epidēmijas laikā, un Briseles kāpostu, brokoļu un kāpostu ēšana katru dienu ir viens no labākajiem veidiem, kā to īstenot, šādi parūpējoties par visu sirds asinsvadu sistēmu.

Krustziežu dzimtas dārzeņi, pie kuriem pieder arī lapu kāposti, pakčoi, redīsi un ziedkāposti, pasargā artērijas un sirdi, un tiem katru dienu būtu jābūt ikdienas ēdienkartē. Šie dārzeņi bagātīgi satur K vitamīnu, un cilvēki, kas tos regulāri ēd, retāk piedzīvo insultu vai infarktu.

Pētnieki no Rietumaustrālijas Universitātes atklājuši, ka šie dārzeņi neļauj kalcijam nosprostot artērijas, bet jo īpaši – aortu.

Pētnieki analizēja 684 vecāku sieviešu veselību un uzturu. Tās, kas katru dienu ēda krustziežu dzimtas dārzeņus, uz pusi samazināja risku, ka kalcijs nosprostos lielāko artēriju, pa kuru asinis aizplūst no sirds, – aortu. Sievietēm, kas katru dienu apēda visvairāk šo dārzeņu – apmēram ceturtdaļtases tvaicētu brokoļu vai pusi tases svaigu kāpostu – risks bija vismazākais.

Tēmas