Runā speciālists
2021. gada 14. marts, 16:39

Fizioterapeite: Covid-19 pārslimojušajiem ieteicams veikt elpošanas vingrinājumus

LETA

Covid-19 pārslimojušajiem ar plaušu problēmām ieteicams veikt elpošanas vingrinājumus, kas atjauno elpošanas muskulatūras funkciju, uzlabo plaušu ventilāciju un atvieglo elpošanas sistēmas darbu, skaidro fizioterapijas klīnikas "Spars" vadītāja, fizioterapeite Līga Līdumniece-Šulce.

Kā atgādina aptieku tīkla "Euroaptieka" pārstāvji, gan Covid-19 saslimšanas laikā, gan pēc tās, nopietni tiek ietekmētas plaušu funkcijas, tādēļ pacientam var būt ierobežota spēja veikt ikdienas aktivitātes, var būt sajūta par elpas trūkumu, sāpes vai spiedoša sajūta krūtīs un sēkšana elpojot.

Fizioterapeite skaidro, ka slimību ierosinātājiem patīk sekla elpa, tādēļ nepieciešams veikt elpošanas, plaušu ventilēšanas un krūšu kurvja mobilitātes uzlabojošus vingrinājumus gan profilaktiski, gan pie dažādām respiratorām saslimšanām.

Līdumniece-Šulce norāda, ka viens no galvenajiem vingrinājumiem ir elpošana caur diafragmu, taču šeit ir svarīgi atcerēties - ja vingrinājumi tiek veikti telpās, tās pirms tam ir jāizvēdina. Viena roka jāuzliek uz krūšu kurvja, otru - uz vēdera. Veicot ieelpas, augšējā roka nedrīkst kustēties, kustas tikai apakšējā roka. Ieelpu nepieciešams veikt, piemēram, trīs sekundes ar vēderu, tad tam kārtīgi jāpiepūšas. Arī izelpa jāveic ar vēderu, taču tai jābūt garākai - aptuveni sešas sekundes.