foto: REUTERS/SCANPIX
"Lielākā vakcinācijas programma pasaulē" - kā savas potes bruņotu policistu pavadībā saņem indieši
Rēni Jani saņem poti pret Covid-19
Esi vesels
2021. gada 26. janvāris, 05:11

"Lielākā vakcinācijas programma pasaulē" - kā savas potes bruņotu policistu pavadībā saņem indieši

Jauns.lv

Indija ir apņēmusies līdz vasaras beigām pret Covid-19 vakcinēt 300 miljonus iedzīvotāju, lai gan vienlaikus jācīnās pret iedzīvotāju skepsi par vakcīnu efektivitāti un drošumu. Indija ir ieviesusi vakcinācijas programmu, ko pašu valdība sauc par visā pasaulē visapjomīgāko, raksta "Reuters".

Viena no pirmajām, kura Indijā šī gada 16.janvārī tika vakcinēta pret Covid-19, bija 34 gadus vecā slimnīcas darbiniece Rēna Jani. Viņa atzīst, ka pirms potēšanās bija dzirdējusi dažādas baumas par Covid-19 vakcīnu, tostarp par nopietniem blakusefektiem, tādēļ sākotnēji bijusi bažīga par to, kas notiks, ja viņa nopietni saslims.

foto: REUTERS/SCANPIX
Rēna Jani pirms Covid-19 vakcīnas saņemšanas

Jani jau septiņus gadus aprūpē grūtnieces aptuveni 500 cilvēku apdzīvotā ciemā, kā arī palīdz veikt malārijas testus un apgādāt slimniekus ar zālēm pret drudzi un caureju. Jani par davu darbu mēnesī saņem aptuveni 3 000 rūpiju (33 eiro).

"Es biju nobijusies sava dēla un meitu dēļ. Ja ar mani kaut kas notiktu, ko viņi darītu? Kāds man stāstīja, ka cilvēki pēc injekcijas noģībst, viņiem sākas drudzis un daži mirst," Jani pastāstīja "Reuters", būdama manāmi atvieglota, ka saņemtā injekcija nekādus blakusefektus nav radījusi.

foto: REUTERS/SCANPIX
Rēna Jani ar ģimeni

Viņas saņemtā vakcīna bija ceļojusi ļoti tālu ceļu. Tā vesta ar lidmašīnu, kravas automašīnu un furgonu apmēram 1700 kilometru no rūpnīcas līdz Matalputas veselības centram, kur to sagaidīja Jani. Vakcīnas visu laiku bija jāuztur noteiktā temperatūrā.

Vakcīnu drošā nonākšana Koraputas apgabalā Odišas štatā liecina, ka vakcinācijas programma darbojas, bet, kā atzīst amatpersonas, šī ir tikai aisberga redzamā daļa.

foto: REUTERS/SCANPIX
Medicīnas darbinieki saņem vakcīnas

Izaicinājums ne tikai piegādāt, bet arī pārliecināt

Līdz šim izpildīta tikai niecīga daļa no vakcinācijas programmas pirmā posma - ievadītas nedaudz vairāk par vienu miljonu vakcīnu.

Tikai tad, kad tiks uzsākta trešā fāze, kas paredz vakcinēt 270 miljonus cilvēku, kuri tiek uzskatīti par visneaizsargātākajiem, valdība uzzinās, vai izdevies īstenot tās plānu vakcinēt cilvēkus reģionos, kur novērojami nemieri un paaugstināta gaisa temperatūra.

Bažas ir ne tikai par vakcīnu piegādes nodrošināšanu, bet arī cilvēku pārliecināšanu potēties.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ciems Koraputā, Indijā

Indijā, īpaši lauku rajonos, cilvēki ar skepsi raugās uz Covid-19 vakcīnām un to efektivitāti augstās dezinformācijas dēļ. Maldīgi uzskati un sazvērestības teorijas tiek izplatītas gan sociālajos medijos, gan sabiedrībā baumu veidā. Indijā šobrīd Covid-19 gadījumu skaits ir pārsniedzis 11 miljonus, bet ar slimību miruši jau vairāk nekā 150 000 cilvēku.

Jani saņēma "AstraZeneca" vakcīnu, bet Indija izmanto arī citu, ko izstrādājis vietējais uzņēmums "Bharat Biotech". Zināms, ka pagājušajā nedēļā Punes pilsētā esošajā Seruma institūtā, kurā ražo "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādātās vakcīnas, izcēlās ugunsgrēks, bet institūts norāda, ka negadījums vakcīnu ražošanu neietekmēs.

Kā Covid-19 vakcīna nokļuva līdz Jani

Izmantojot šoferu armiju un esošo infrastruktūru, Indija līdz šim štatiem izplatījusi 16,5 miljonus abu vakcīnu devu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Slimnīcas darbinieki saņem Covid-19 vakcīnas

Jani vakcīna kopā ar vēl vairāk nekā 40 000 Seruma institūtā saražotajām "AstraZeneca" vakcīnām lidmašīnā tika iekrauta 12.janvārī un nosūtīta uz Odišu.

13. janvārī vakcīnas nonāca Odišas vakcinācijas centrā, kur darbinieki tās no ledusskapjiem pārkārtoja uz izolētām kastēm, kurās ievieto arī aukstuma pakas. Tām līdz pat trim dienām jāuztur vakcīnas 2 līdz 8 grādu temperatūrā, kā to pieprasa vakcīnu izstrādātāji.

foto: REUTERS/SCANPIX
Medicīnas darbinieki pārskaita vakcīnas un sadala tās reģioniem

Tad kastes tika iekrautas šofera Lalu Porija automašīnā. Viņš visu nakti brauca līdz iekraušanas vietai, bet nu viņam jāmēro vēl aptuveni 500 kilometru līdz slimnīcai Koraputā. Kopā ar viņu ceļā dodas arī apbruņojies policists.

foto: REUTERS/SCANPIX
Šoferis Lalu Porija trīs dienu laikā braucis gandrīz 24 stundas, lai nogādātu vakcīnas slimnīcām

"Es jūtos mazliet noguris," pēc ierašanās Koraputā 15.janvārī teica Porija, malkojot tēju. Viņa braucienu aizkavējis arī sastrēgums. Trīs dienu laikā viņš ceļā pavadījis aptuveni 24 stundas.

foto: REUTERS/SCANPIX
Automašīna, kas ved Covid-19 vakcīnas, stāv sastrēgumā
foto: REUTERS/SCANPIX
Šoferis Lalu Porija iestiprinās pirms došanās ceļā

Pēc tam Koraputas galvenajā vakcīnu uzglabāšanas vietā darbinieki devas rūpīgi saskaitīja, sasaiņoja un izdalīja piecām rajona vakcinācijas vietām. Lauku rajonos vakcīnas izvadā neliels balts furgons, kas arī tiek apsargāts ar bruņotu policistu. 

Visbeidzot vakcīnas nonāca arī Matalputas veselības centrā, kur vienu no tām 16.janvārī saņēma iepriekš pieminētā Jani. "Gaidītākā vakcīna," saņemot sūtījumu, kolēģiem saka viens no slimnīcas darbiniekiem.

foto: REUTERS/SCANPIX
Matalputas veselības centrs saņem Covid-19 vakcīnas

Ceļi nezināmi, bet vakcīna apsolīta visiem

Indijas vakcinācijas programmā ietilpst plāns vakcinēt aptuveni 300 miljonus cilvēku līdz šī gada jūlijam vai augustam.

Pirmā posma, kas sākās janvāra sākumā, mērķis ir vakcinēt 10 miljonus veselības aprūpes darbinieku. Otrajā posmā ietilpst 20 miljoni būtisko pakalpojumu sniedzēju, bet trešajā - 270 miljoni pret Covid-19 neaizsargātāko valsts iedzīvotāju.

foto: REUTERS/SCANPIX
Slimnīcas darbinieki grasās iekraut kasti ar Covid-19 vakcīnām automašīnā, kas tās tālāk izvadās pa reģioniem

Lai gan valdība ziņojusi, ka katrs indietis, kurš vien to vēlēsies, tiks potēts pret Covid-19, šobrīd nav skaidrības par pieejamo infrastruktūru, jo valstī nav sakārtoti ceļi, kā arī lielā daļā lauku reģionu nav piekļuves internetam un mobilajam tīklam.

foto: REUTERS/SCANPIX
Daudzviet Indijā nav mobilā pārklājuma

Odišas štata Koraputas rajonā ierēdņi vairākus mēnešus gatavojuši vakcinācijas plānu. Vietās, kur mobilais pārklājums ir nevienmērīgs, veselības aprūpes darbinieki tika aicināti uz sapulcēm, lai informētu viņus par vakcinācijas plāniem. Tam seko uzraugu vizītes pie cilvēkiem, kuri reģistrēti vakcīnai.

Kā norāda Koraputas amatpersonas, pašreizējais vakcinācijas plāns būs gana efektīvs tikai pirmajiem diviem posmiem. 

Vakcīnas jāsargā no nemierniekiem

Kad sāksies vakcinācijas programmas trešā fāze - plašākas sabiedrības potēšana - paredzams, ka procesu būs jāuzrauga lieliem policijas spēkiem.

foto: REUTERS/SCANPIX
Bruņoti policisti apsargā vakcīnu uzglabāšanas centru

Zināms, ka vietām Indijā uzdarbojas pret valdību vērstie maoistu nemiernieki. Lai nodrošinātu vakcīnu un vakcinācijas procesa drošību, būs jāiesaista ne tikai policija, bet arī militārpersonas un citi īpašie spēki.

Kā atzīst Odišas policijas priekšnieks, "mums ir jāpievērš īpaša piesardzība".

foto: REUTERS/SCANPIX
Rēna Jani mazgā kājas pirms došanās uz slimnīcu, kur viņa saņems Covid-19 vakcīnu

Jani nav vienīgā, kura pirms potes saņemšanas ir šaubījusies par vakcīnas drošību. Aptaujā, ko veikusi Ņūdeli tiešsaistes platforma "LocalCircles", 62% no 17 000 respondentu vēl nezina, vai vakcinēsies, galvenokārt bažījoties par iespējamiem blakusefektiem.

Bailes no vakcīnas ir izplatītas arī veselības aprūpes darbinieku vidū. Daudzi štati nav spējuši sasniegt sākotnējos vakcinācijas mērķus, tāpēc Indijas valdība šonedēļ aicinājusi slimnīcu darbiniekus neatteikt vakcīnas.