foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Komisija apstiprina izmantošanai "Moderna" vakcīnu
"Moderna" vakcīna pret Covid-19
Esi vesels
2021. gada 6. janvāris, 18:02

Eiropas Komisija apstiprina izmantošanai "Moderna" vakcīnu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien apstiprinājusi ražotāja "Moderna" Covid-19 vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā (ES), paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs eiropiešiem sniedzam drošas un efektīvas Covid-19 vakcīnas," tviterī pavēstīja Leiena. EK pasūtījusi "Moderna" 160 miljonus vakcīnas devu.

Dažas stundas agrāk "Moderna" izmantošanu ES apstiprināja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA).

ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādījusi 94,1% iedarbīgumu.

"Moderna" vakcīna ir jau otrā Covid-19 vakcīna, kas apstiprināta izmantošanai ES pēc kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas, kas tika apstiprināta decembrī.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon
21

Eiropas Zāļu aģentūras direktore Emera Kuka norādīja, ka "Moderna" vakcīna būs vēl viens instruments, kas palīdzēs pārvarēt pandēmiju.

Vakcīna, kas ir jau otrā ES apstiprinātā nepilna gada laikā kopš Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma par pandēmiju, ir pierādījums visiem centieniem un apņēmībai, kas ieguldīti cīņā ar Covid-19, norādīja Kuka.

Leiena pavēstīja, ka "Moderna" vakcīnas apstiprināšana ir labas ziņas EK centieniem paplašināt vakcināciju Eiropā.

Salīdzinot ar ASV, Lielbritāniju un Izraēlu, ES vakcinācijas sākums bijis gauss.

Koronavīrusam turpinot izplatīties, Eiropas valstis izdarīja spiedienu uz Eiropas Zāļu aģentūru, lai tā apstiprinātu "Moderna" vakcīnu.

Sākotnēji aģentūra bija plānojusi lemt par "Moderna" vakcīnu 12.janvārī, taču ES valstu spiediena dēļ to pārcēla uz pirmdienu. Taču pirmdien Eiropas Zāļu aģentūra vēl nepieņēma lēmumu, un Cilvēkiem paredzēto zāļu vērtēšanas zinātniskās komitejas sēde tika pārcelta uz trešdienu.