foto: LETA
Vēl teju 350 ārstniecības personas gatavas palīdzēt Covid-19 pacientiem
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika kurā ārstē Covid-19 pacientus.
Dzīvības loterija
2020. gada 10. decembris, 07:55

Vēl teju 350 ārstniecības personas gatavas palīdzēt Covid-19 pacientiem

Jauns.lv / LETA

Vēl 343 ārstniecības personas ir gatavas doties palīgā āprūpēt Covid-19 pacientus, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsilniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa teica, ka Veselības inspekcija ir centusies apzināt, cik vēl ārstniecības personas būtu gatavas strādāt Covid-19 nodaļās, tostarp, arī pensionētas un sertificētas vai arī nesertificētas, bet zinošas, un šādi ir rezultāti. "Tas nav ļoti daudz, bet nav arī neviens," viņa pauda, uzsverot, ka tās ir vismaz pāris Covid-19 nodaļas vai vismaz šie cilvēki var aizstāt kolēģus, kas nonākuši karantīnā.

Aizsilniece piekrita, ka veselības aprūpes nozarē būtu jāizsludina ārkārtas situācija, jo pēc būtības tāda jau ir iestājusies.

Viņa aicināja saprast, ka arī mediķi slimo. Visā šajā Covid-19 pandēmijas posmā saslimuši kopumā vairāk nekā 300 ārsti un 87 ārstu palīgi, 571 māsa un 507 ārstu palīgi. Vienlaikus virkne ārstniecības personu ir karantīnā.

Viņasprāt, Veselības ministrija patlaban ir lielas dilemmas priekšā, ko un kā darīt, jo arī plānveida pakalpojumu ierobežošana, kas jau notiek, atstāj negatīvas sekas.

Vaicāta, ko varētu mainīt šāda ārkārtas situācija, viņa sacīja, ka šādā situācijā tiek pārprofilētas nodaļas, kas jau ir noticis daļā slimnīcu. Slimnīcas reģionos, kas līdz šim pieņēma hroniskos pacientus, piemēram, dienas aprūpei, pārveido par Covid-19 slimnīcām. Var arī vispār no jauna uztaisīt Covid-19 slimnīcu, ja tas ir nepieciešams, klāstīja Aizsilniece.

Runājot par ģimenes ārstiem, viņa uzsvēra, ka mediķi ir ļoti noguruši, strādā arī sestdienas un svētdienās. Viņa uzsvēra, ka tiek domāts par konsultatīvo tālruņa līniju, kur ģimenes ārsts strādās arī ar Covid-19 pacientiem. Tāpat plānota mediķu testēšana brīvdienās. "Situācija ir ļoti sarežģīta, bet viņa tiek risināta," skaidroja Aizsilniece.

Viņa pauda gandarījumu par valdības lēmumu nodrošināt 100% piemaksas Covid-19 ierobežošanā iesaistītajiem mediķiem.

Vienlaikus Ārstu biedrības vadītāja atklāja, ka tiek domāts par viena telefona nodrošināšanu visās intensīvās terapijas nodaļās, lai tuviniekiem palīdzētu sazināties ar pacientiem. Viņa pauda cerību, ka "Latvijas Mobilais telefons" palīdzēs šo situāciju risināt. Ar šādu priekšlikumu klajā nākuši nodaļu vadītāji.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās