foto: LETA
Perevoščikovs par pēdējo 7 dienu datiem: vissatraucošākā ir situācija ar hospitalizētajiem pacientiem
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
Runā speciālists
2020. gada 26. novembris, 17:13

Perevoščikovs par pēdējo 7 dienu datiem: vissatraucošākā ir situācija ar hospitalizētajiem pacientiem

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs šodien preses konferencē norādīja, ka ar Covid-19 stacionēto pacientu skaits nedēļas laikā pieaudzis par 40,3%.

Perevoščikovs norādīja, ka ir svarīgi apkopot saslimstības datus par 7 dienām, jo atsevišķās dienās radītāji var būt īpaši augsti vai zemi. "Tas nenozīmē, ka uz atsevišķu dienu piemēriem var veikt kādus lēmumus," saka speciālists.

Viņš norāda, ka laika posmā no 20. līdz 26.novembrim, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, saslimstība ar Covid-19 ir augusi par 47,3%. Tiesa, kopumā ir veikti arī par 22,7% vairāk testu.

Vidēji dienā konstatē 493 saslimšanas gadījumus, bet pirms nedēļas šis skaitlis bijis 334.

Perevoščikovs uzsver, ka būtiski nedēļas laikā pieaudzis pozitīvo testu īpatsvaru. Ja pirms nedēļas tas bijis 6,4%, tad šīs nedēļas laikā sasniedzis jau 7,6%.

Speciālists uzsver, ka starp pozitīvajiem gadījumiem nav cilvēku, kuri testējušies atkārtoti. "Tie ir unikālie gadījumi – cilvēkam pirmo reizi konstatēta infekcija," norāda Perevoščikovs.

Tāpat speciālists grib kliedēt baumas, ka esot daudz gadījumu, kad tiek diagnosticēts Covid-19 bez simptomiem. "Šoruden šis rādītājs svārstās zem 20%. Tas nenozīmē, ka vēlāk simptomi neparādīsies," norāda Perevoščikovs. Divas dienas pirms simptomu parādīšanās cilvēks jau var būt infekciozs, norāda speciālists, atgādinot, ka svarīgi ievērot sociālo distancēšanos un samazināt kontaktus.

Perevoščikovs stāsta, ka īpaši satraucoši dati ir par stacionēto Covid-19 pacientu skaitu - tas nedēļas laikā pieaudzis par 40%. Turklāt nesamazinās arī to pacientu īpatsvars, kuriem slimība norit smagi vai vidēji smagi.

"14% no visiem Covid-19 pacientiem nedēļu pēc saslimšanas tiek hospitalizēti, jo slimības norises gaita prasa sniegt medicīnisko palīdzību stacionāri," stāsta epidemiologs.

Speciālists norāda, ka starp stacionētajiem pacientiem ir arī tādi, kuri stacionāros jau ārstējušies ar kādu citu slimību, bet Covid-19 infekcija uzrādījusies vēlāk. "Tad jāarstējas gan pret pamatslimību, gan pret Covid-19. Tas dod tendencei iespēju vēl straujāk pieaugt. Kaut gan iepriekšējās nedēļās redzami uzlabojumi saistībā ar to ka atklāto gadījumu skaits samazinājās, pēdējās trīs dienas rada zināmas bažas." 

Runājot par šīs dienas rekordlielo skaitli, Perevoščikovs skaidro, ka ceturtā daļa no atklātajiem gadījumiem saistāmi ar zināmiem, maziem uzliesmojumiem atsevišķās sociālajās un ārstniecības iestādēs, kur SPKC organizējis papildu izmeklēšanas.

Jauns.lv jau ziņoja, ka trešdien Latvijā reģistrēts rekordliels Covid-19 gadījumu skaits, kad pozitīvs tests bijis 898 cilvēkiem. 

SPKC vēstī, ka četri cilvēki miruši: viens bijis vecumā no 55 līdz 60 gadiem, divi 70 līdz 75 gadus veci, bet vēl viens 80 līdz 85 gadus vecs. Pagājušajā diennaktī veikti 8024 izmeklējumi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 11,2%.

Rekordliels bijis arī hospitalizēto sasirgušo skaits - slimnīcās nonāca 94 Covid-19 slimnieki. Jaunākie Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina, ka slimnīcās ārstējas 489 pacienti, no kuriem 458 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 31 pacientam infekcija norit smagi.