foto: scanpix
Šorīt transportā Rīgā maskas daudzi lieto, bet daļa - velk zem deguna vai pat uz zoda
Ilustratīvs foto
Esi vesels
2020. gada 7. oktobris, 09:24

Šorīt transportā Rīgā maskas daudzi lieto, bet daļa - velk zem deguna vai pat uz zoda

Jauns.lv

Trešdienas rītā, kad spēkā stājas valdības noteiktais drošības pasākums – sejas aizsegu valkāšana sabiedriskajā transportā, vairums Rīgas centrā trolejbusos un autobusos novēroto pasažieru šo noteikumu bija ievērojuši, tiesa – ne visi. Kā novēroja portāls Jauns.lv, netrūka arī cilvēku, kuri maskas valkā, taču nepareizi, proti, atstājot atsegtu degunu vai dažos gadījumos, turot to vienkārši uz zoda.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskas no 7. oktobra sabiedriskajā transportā ir jāvelk visiem pasažieriem, kuri nav vecumā līdz 13 gadiem. Tāpat mutes un deguna aizsegu var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi.

Noteikumi paredz, ka sakarā ar strauju Covid-19 izplatību valstī turpmāko mēnesi, līdz 6. novembrim, pasažieriem sabiedriskajā transportā obligāti jālieto medicīniskā, higiēniskā maska, vizieris vai sejas vairogs, bet ne šalle, lakats vai tamlīdzīgi aizsegi.

Pirmajās dienās nesodīs

Pirmajās dienās par sejas aizsega nelietošanu sabiedriskajā transportā neizsēdinās un nesodīs, bet izteiks brīdinājumu, jo ir gaidāms, ka būs cilvēki, kuri nebūs dzirdējuši par šāda lēmuma pieņemšanu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV).

Pulks stāstīja, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" šai dienai ir sagatavojusies, jo varēja izmantot informāciju, kas bija sagatavota jau pavasarī Covid-19 aktīvajā periodā, kā arī izveidojusi jaunu tekstuālu un vizuālu informāciju, kas palīdzētu rīdziniekiem šajā situācijā labāk orientēties.

Tāpat pieņemts lēmums, ka pirmajās dienās tiks izteikts brīdinājums par sejas aizsega nelietošanu. "Mēs rēķināmies, ka būs tādi cilvēki, kuri nebūs dzirdējuši par šādu lēmumu, tāpēc nolemts tādus cilvēkus uzreiz neizsēdināt no tā, bet gan brīdināt. Tomēr nākotnē es ceru uz pašvaldības policijas sadarbību, jo tās klātbūtne varētu disciplinēt sabiedrību," uzskata Pulks.

Kā to uzraudzīs

Sabiedriskā transporta kontrolieriem, konduktoriem un autobusu vadītājiem būs tiesības izsēdināt vai neielaist transportlīdzeklī pasažierus, kuri nevalkās mutes un deguna aizsegus, otrdien nolēma valdība. Ar laiku par prasības neievērošanu varētu arī tikt piemērots administratīvais sods.

Grozījumi nosaka, ka pasažieriem ir pienākums ievērot tīrību un kārtību sabiedriskā transportlīdzekļa salonā, kā arī ievērot normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Turklāt noteikts, ka kontrolierim un konduktoram būs tiesības izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa pasažieri, kurš neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa nākamajā pieturvietā vai kontroles vietā pilsētas nozīmes maršrutā. Savukārt autobusa vadītājam būs tiesības neuzņemt transportlīdzeklī un no tā izsēdināt pasažierus, kuri neievētos normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka noteikumi jau šobrīd paredz, ka bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolieris drīkst izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa tikai tad, ja bērnu nogādā tuvākajā policijas iecirknī. Attiecīgi bērnu vecumā līdz 15 gadiem, ja tas izmantos sabiedriskā transporta pakalpojumus, neievērojot normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, no sabiedriskā transportlīdzekļa izsēdināt varēs tikai, lai nogādātu tuvākajā policijas iecirknī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt VSIA “Autotransporta direkcija” informē, ka reģionālas nozīmes maršrutu autobusa vadītājam vai vilciena konduktoram būs tiesības atteikt iekāpšanu vai lūgt izkāpt, ja pasažieris būs bez sejas aizsega. Konflikta situācijas gadījumos šoferis vai konduktors varēs izsaukt policiju.

“Papildus tam Autotransporta direkcija aicina autobusos un vilcienos maksimāli ievērot distanci, iespējas gadījumā sēdvietas ieņemt pamīšus (aizņemot katru otro sēdvietu), kā arī iegādāties biļeti internetā, autoostā vai autobusā, neizmantojot skaidras naudas norēķinus. Tāpat pasažieri tiek aicināti būt atbildīgiem un ievērot noteiktos drošības pasākumus, lai nebūtu vajadzība ieviest papildu ierobežojumus,” norāda direkcijas pārstāve Lilita Pelčere.

Kas jāzina par maskas lietošanu?

Lai, lietojot sejas maksas, tām būtu efekts, tās ir jālieto pareizi. Sabiedriskajā transportā drīkst izmantot higiēniskās auduma maskas, ko var uzšūt arī pats, vizierus (sejas vairogus) vai vienreizlietojamās medicīniskās maskas, ko var iegādāties, piemēram, aptiekā.

  • Pirms uzliec un noņem sejas masku, nomazgā vai dezinficē rokas;
  • Sejas maskai pilnībā jānosedz seja no deguna līdz zodam un labi jāpieguļ sejai (deguns nedrīkst būt ārpus maskas);
  • Neaiztiec sejas masku un seju ar nemazgātām rokām;
  • Pēc sejas maskas izmantošanas, ieliec to maisiņā, nevis kabatā vai somā;
  • Ja maska ir no auduma, pēc katras lietošanas izmazgā to vismaz 60`C temperatūrā;
  • Vienreizlietojamo masku neizmanto atkārtoti - tā jāizmet, vispirms ieliekot maisiņā;
  • Ja sejas maska kļūst mitra, tā jānomaina ar citu - tīru un sausu;
  • Sejas masku nedrīkst noņemt daļēji (piemēram, novilkt uz zoda vai kakla) un pēc tam lietot atkārtoti;
  • Noņemot sejas masku, nepieskaries tās priekšpusei.

Vari arī uzšūt pats

Sejas masku vari uzšūt mājas pats. Maskai jābūt izgatavotai no blīva auduma kombinācijām un jāsatur vismaz divus slāņus. Maskai ir cieši jāpieguļ sejai, to piestiprinot ar saitēm aiz ausīm vai sasienot ap galvu. Vienlaikus maskai jābūt tādai, lai tā ļautu brīvi elpot, būtu ērti lietojama un labi pieguļ sejai un to nav ik pa laikam jāsakārto, pieskaroties ar rokām. Jānodrošina, ka maska ir viegli mazgājama, lai to varētu lietot atkārtoti.

Veselības ministrijā vienlaikus uzsver, ka sejas maska neaizvieto galvenos profilakses un higiēnas pasākumus. "Izmantojot sabiedrisko transportu, iespēju robežās ievēro savstarpējo distanci no citiem pasažieriem, neskaries klāt sejai ar netīrām rokām, kā arī pēc brauciena rūpīgi nomazgā vai dezinficē rokas. Vienlaikus aicinām izvērtēt brauciena nepieciešamību un, ja iespējams, izvēlies braukt laikā, kad transportā ir mazāk pasažieru. Tāpat iesakām neizmantot sabiedrisko transportu īsiem braucieniem," saka ministrijā.

Lejupielādē “Apturi Covid”

"Tāpat aicinām iedzīvotājus, kuri to vēl nav izdarījuši, lejupielādēt un lietot aplikāciju "Apturi Covid", kas ļaus ātrāk noteikt vai cilvēkam ir bijusi saskarsme ar personu, kura ir saslimusi ar šo slimību. Šādā veidā jūs gan palīdzēsiet epidemiologiem viņu darbā, gan varēsiet savlaicīgāk īstenot pasākumus, lai pasargātu jūsu ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un citus apkārtējos cilvēkus," norāda Veselības ministrijas pārstāvji.

Perevoščikovs valdība sēdē skaidro, kā maskas var palīdzēt

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs valdības sēdē, komentējot masku efektivitāti, sacīja, ka aizvien visefektīvākais veids, kā ierobežot slimības izplatību, ir distancēšanās, taču sabiedriskajā transportā cilvēki nevar ieturēt šo distanci, tāpēc maska tiek uzskatīta par papildu barjeru, ko lietot, kad nevaram būt droši, ka distance ir ievērota.

Perevoščikovs norādīja, ka mēs redzam: Covid-19 infekcija vēlreiz pierādīja, cik strauji situācija var mainīties, jo pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība pieaugusi astoņas reizes. Speciālists uzsvēra, ka iepriekš mēs varējām nelietot maskas, jo risks iegūt infekciju sabiedrībā bija niecīgs, saslimstības skaits bija niecīgs un varbūtība, ka sabiedriskajā transportā satiks kādu, kas ir inficējies, arī bija niecīgs, bet situācija ir mainījusies.

Viņš paskaidroja, ka masku lietošana tikai sabiedriskajā transportā tiek rekomendēta tāpēc, ka citās sabiedriskās vietās mēs paši varam kontrolēt situāciju un ieturēt divu metru distanci, neiet tur, kur pulcējas liels cilvēku skaits, bet mēs nevaram neiet uz savu trolejbusu vai cerēt, ka tur būs maz cilvēku. Tāpat viņš norādīja, ka ziemā ar transporta vēdināšanu neklājas tik labi kā vasarā, kad varēja atstāt vaļā logu vai durvis.  “Maska ir cieņa pret citiem cilvēkiem, nenododot citiem cilvēkiem to, ko mēs izelpojam,” viņš sacīja.

Speciālists norādīja: “Ja tikai daži pasažieri lietos masku, efekts nebūs tik labs, ja to masku lietos visi. Ja visi lieto masku, vīrusa izplatīšanās iespēja ir krietni, krietni mazāka, īpaši šādās šaurās telpās, kur cilvēki atrodas pietiekami ilgi, lai inficētos.”