Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai iespējams pašam pārbaudīt veidojumus uz ādas? Atbild speciālists
foto: Shutterstock.com
Runā speciālists

Vai iespējams pašam pārbaudīt veidojumus uz ādas? Atbild speciālists

"Tautas Veselības Avīze"

Lasītāja Liene jautā: "Man kopš bērnības ir vairākas dzimumzīmes, viena (uz kājas) pat diezgan paliela – 0,5 cm diametrā. Pēdējā laikā daudz tiek runāts par melanomu un pat letāliem gadījumiem, tāpēc mani tas satrauc, jo esmu no tiem, kam nepatīk staigāt bālai, – man patīk, ja ir pabrūna āda (vasarā sauļojos, bet ziemā šad tad eju uz solāriju). Vai pietiek ar to, ka pati sekoju savām dzimumzīmēm (vēroju, vai tās nemainās)?"

Atbild "Derma Clinic Riga" dermatologs Raimonda Karls:

“Ir ļoti pamatoti mūsu laikos īpašu uzmanību pievērst ādas veidojumiem. To iespējams darīt patstāvīgi, tomēr vislabāk izmeklējumus uzticēt speciāli izglītotam personālam un jaunākajām tehnoloģijām.

Algoritms ir ļoti vienkāršs: ja melanoma ir diagnosticēta laikus, veicot tās ķirurģisku ārstēšanu, rezultāts ir ļoti labs. Diemžēl, ja audzējs ir konstatēts novēloti, pieaug iespēja tam izplatīties pa organismu, radot metastāzes.

Iespēja, ka dzimumzīme, kas cilvēka ādas ir kopš dzimšanas, dzīves laikā pārvērsties ļaundabīgā audzējā, pastāv, bet tā ir ļoti minimāla. Taču gluži atstāt bez uzmanības to nevajadzētu.

Visiem labi zināma melanomas saistība ar ultravioleto (UV) starojumu, tāpēc pat mērena periodiska ādas pakļaušana UV staru iedarbībai vainagojas ar paaugstinātu ādas vēža risku. Diemžēl joprojām mūsu sabiedrībā valda Koko Šaneles ieviestais iedegušas ādas kults. Šis modes kliedziens pasaulē ir izdzēsis ne vienu vien miljonu cilvēku dzīvību.

Par solāriju – jāsaprot, ka šo iekārtu radītais UV starojums nekādā gadījumā nav mazāk bīstams pa saules radīto. Ilūzija par to bieži noved pie lielākām briesmām nekā saules gaisma.”

Tēmas