foto: Paula Čurkste/LETA
Perevoščikovs atklāj, ka epidemiologiem izdevies izsekot teju visas Covid-19 saslimšanas ķēdītes
Jurijs Perevoščikovs atklāja, ka patlaban turpinās saslimšanas gadījumu konstatācija saistībā ar atgriešanos no ārzemēm.
2020. gada 20. jūlijs, 14:08

Perevoščikovs atklāj, ka epidemiologiem izdevies izsekot teju visas Covid-19 saslimšanas ķēdītes

Jauns.lv / LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem izdevies izsekot teju visas Covid-19 saslimšanas ķēdītes, pastāstīja Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atskatoties uz pēdējo divu nedēļu laikā konstatētajiem Covid-19 gadījumiem, Perevoščikovs skaidroja, ka liela daļa gadījumu bija saistīta kā ar saslimšanu sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, tā arī ar ceļojumiem uz ārzemēm. Patlaban turpinās saslimšanas gadījumu konstatācija saistībā ar atgriešanos no ārzemēm.

"Labā ziņa ir, ka infekcijas ķēdes gandrīz visos uzliesmojumos un gadījumos ir noskaidroti - kurš no kura inficējies. Ir konstatēti sekundārie gadījumi, ja cilvēks bija ārzemēs. Bija arī pietiekami liels uzliesmojums, kas sākotnēji saistīts ar to, ka cilvēks bija ārzemēs un nebija ievērojis divu nedēļu pašizolāciju," pastāstīja speciālists, piebilstot, ka arī gadījumos, kuri pēc pirmās epidemioloģiskās aptaujas izskatījās ne sevišķi skaidri, rūpīgi runājot ar cilvēkiem, varēja konstatēt, ka ir saikne ar zināmu gadījumu.

Pēc Perevoščikova sacītā neparasts saslimšanas gadījums fiksēts, vienai personai ar Covid-19 inficējoties sabiedriskajā transportā - vienā no autobusiem maršrutā Liepāja-Saldus-Rīga, kuru pasažierus viena Covid-19 pozitīva pacienta dēļ iepriekš aicināja atsaukties SPKC.

Perevoščikovs atzina, ka iedzīvotāji, saņemot informāciju par kādām publiskām vietām vai sabiedrisko transportu, kurā fiksēti Covid-19 saslimušie, ne tikai sazinās ar SPKC, bet arī paši veic Covid-19 testus.

SPKC pārstāvis atzina, ka pēdējo septiņu dienu laikā saslimšanas gadījumu skaits patiešām ir krities, jauno gadījumu skaitam samazinoties aptuveni uz pusi. Vienlaikus viņš akcentēja, ka Eiropā kopumā vērojama cita epidemioloģiskā aina - kopumā Eiropas Savienības valstīs pēdējās divās nedēļās novērots jauno gadījumu pieaugums par 17%.

"Šajā kontekstā Latvija izskatās labāk, jo saslimstība joprojām ir zema. Nekontrolēta slimības izplatīšanās sabiedrībā nenotiek - visi saslimšanas gadījumi saistīti ar ceļojumiem vai zināmiem slimības uzliesmojumiem," teica Perevoščikovs.

Speciālista ieskatā patlaban nebūtu jārunā par esošo ierobežojumu atcelšanu vai mīkstināšanu, jo ir jāraugās uz to, kā slimības izplatīšanās attīstās arī citviet, tostarp vairākās Eiropas valstīs, kurās pāragri atcelti ierobežojumi.

"Pašlaik mums ir ļoti mīksti ierobežojumi," uzskata SPKC pārstāvis.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 1297 Covid-19 testi, neatklājot nevienu jaunu saslimšanas gadījumu ar Covid-19, liecina SPKC apkopotā informācija.

Līdz šim valstī veikti 182 225 Covid-19 izmeklējumi, un saslimšana konstatēta 1192 personām. Atveseļojušies ir 85,7% jeb 1022 cilvēki no tiem, kuriem tika konstatēts Covid-19.

Latvijā mirusi 31 ar Covid-19 inficēta persona jeb 2,6% no reģistrētajiem inficētajiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, pēdējās diennakts laikā jauni pacienti ar Covid-19 slimnīcās nav ievietoti un no tām nav arī izrakstīti. Līdz ar to kopā stacionāros ārstējas trīs pacienti: visi pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāriem izrakstīti 187 pacienti, starp kuriem ir gan tie, kas izveseļojušies, gan tie, kas miruši.

Pēc Covid-19 uzliesmojuma, kas bija reģistrēta pirms divām nedēļām, pagājušajā nedēļā Latvijā bija vērojama mazāka slimības izplatība. Nedēļā no 6.jūlijā Latvijā tika reģistrēti 47 jauni saslimšanas gadījumi, savukārt pagājušajā nedēļā slimība konstatēta 18 cilvēkiem.