foto: Handbox/Facebook
Dīkstāves laikā latvieši izgudro, kā drošāk dezinficēt rokas
Jaunais izgudrojums jau pieejams brīvdabas koncertzālē Mītava Pasta salā Jelgavā.
Esi vesels
2020. gada 20. jūlijs, 04:12

Dīkstāves laikā latvieši izgudro, kā drošāk dezinficēt rokas

Kas Jauns Avīze

Trīs pasākumu nozares profesionāļi un domubiedri Edijs Žīle, Artis Vilks un Jānis Pētersons Latvijā radījuši pilnībā automatizētu, gudro bezkontakta roku dezinficēšanas risinājumu – Handbox.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izgudrojums tapis, lietderīgi izmantojot dīkstāves laiku. Tas ražots Latvijā un īstenots pašu spēkiem, zināšanām un salīdzinoši nelieliem resursiem. Handbox izplata vadošais muzikālo multimediju strūklaku šovu tehniskais nodrošinātājs un ražotājs Artistic, un tas īpaši piemērots publiskām vietām.

“Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas bija novērojams zināms haoss un nekārtība pie ieejām veikalos. Lai dezinficētu rokas, ir jāpieskaras virsmām, kuras aiztikuši teju visi iepriekšējie pircēji. Uz zemes peļķes, netīrība un spēcīgs spirta smārds. Internetā joku par to netrūkst. Tā radās ideja par drošu roku dezinfekcijas risinājumu,” stāsta Žīle.

Elementāra roku higiēna kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, tāpēc radīts Handbox, lai to padarītu vēl vienkāršāku, drošāku un izdevīgāku. Pirmām kārtām domāts par drošību, lai pilnībā izslēgtu saskari ar virsmām un tas būtu pamanāms no attāluma.

Attālinātā pārvaldības sistēma my.hanbox.lv nodrošina iespēju reālajā laikā sekot līdzi dezinfekcijas līdzekļa patēriņam. Tā laikus nosūta e-pasta paziņojumu, kad tilpnē atlicis neliels daudzums līdzekļa un nepieciešams to uzpildīt.

Handbox darbības mehānisms ir ielikt plaukstu, sagaidīt tajā ietekam šķidrumu un 20 sekundes berzēt rokas. Ietilpība ir pieci litri, nodrošinot 10 000 lietošanas reižu.Izstrādātais risinājums, kā norāda autori, ir piemērots publiskām vietām – veikaliem, sabiedriskiem un tūrisma objektiem, birojiem un kultūras iestādēm. Handbox jau izvietots brīvdabas koncertzālē Mītava Jelgavā, Magnetic Latvia biznesa informācijas centrā lidostā Rīga, Centrāltirgū un Elektrum Energoefektivitātes centrā.