2020. gada 25. maijs, 15:10

Britu zinātnieki: "Atrodamies dīvainā stāvoklī - vēlamies, lai Covid-19 paliktu"

Jauns.lv

Oksfordas koronavīrusa vakcīnas iedarbība iespējama tikai 50 procentos gadījumu, jo Lielbritānijā saslimšanas gadījumu skaits strauji samazinās, brīdinājis viens no zinātniekiem.

Oksfordas universitātes Dženera institūts un Oksfordas Vakcīnas grupa janvārī sāka izstrādāt vakcīnu pret Covid-19, izmantojot vīrusu, kas ņemts no šimpanzēm, vēsta "Sky News".

Taču tā kā Lielbritānijā koronavīrusa gadījumu skaits katru dienu samazinās, var nepietik cilvēku, lai vakcīnu pārbaudītu, norādījis institūta direktors, profesors Adrians Hils. Viņš "The Sunday Telegraph" pastāstīja:

"Tā ir sacensība ar vīrusa pazušanu un laiku. Gada sākumā mēs teicām, ka līdz septembrim ir 80 procentu iespēja izstrādāt efektīvu vakcīnu. Bet šobrīd pastāv 50 procentu iespēja, ka mēs vispār dabūsim kādu rezultātu. Mēs esam tādā dīvainā stāvoklī – vēlamies, lai Covid-19 paliek vēl uz īsu brīdi." 

Pateicoties par ieguldīto darbu cīņā pret Covid-19, cilvēki Lielbritānijā aplaudē medicīnas personālam

gallery icon

Sestdien tika ziņots, ka Lielbritānijas slimnīcās, aprūpes iestādēs un sabiedrībā kopumā no vīrusa miruši 282 cilvēki. Mirušo skaits ir krasi samazinājies kopš koronavīrusa uzliesmojuma, kad dienā mira gandrīz 1000 cilvēku.

Vakcīnas, kas oficiāli zināma kā ChAdOx1 nCoV-19, izmēģinājumi sākās ar 160 veseliem brīvprātīgajiem vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon

Paredzēts, ka pētījuma vēlākajos posmos vakcīnu izmēģinās vairāk nekā 10 tūkstošiem cilvēku, iekļaujot arī bērnus un vecāka gadagājuma cilvēkus.

Taču, ja nepietiks ar Covid-19 inficētu cilvēku, zinātnieku rīcībā nebūs pietiekami daudz pierādījumu, lai pārliecinātos, cik efektīva ir vakcīna.