Siera ēšana samazina holesterīna līmeni, noskaidrojuši zinātnieki, un frančiem siers ir lielā cieņā.
Esi vesels
2015. gada 22. oktobrī, 07:05
Franči ēd daudz gaļas, tomēr neslimo ar sirds slimībām. Kāpēc?
Kā frančiem var būt tik zemi sirds slimību rādītāji, ja viņi ēd tik daudz gaļas? Pasaulē to sauc par “franču paradoksu”, un zinātnieki apgalvo, ka viņi to ir atklājuši (lai gan tas varētu būt arī tāpēc, ka tauku/sirds slimību teorija ir nepareiza). Tas saistīts ar citu, francūžu diētā bieži sastopamu produktu – sieru.
Ar sieru var uzņemt dabisku savienojumu butirātu, līdzekli cīņā pret holesterīnu, skaidro pētnieki no Ārhusas universitātes Dānijā. Lai gan butirātu var uzņemt arī ar citiem raudzētiem piena produktiem, kuru sastāvā ir sviestskābe vai tās sāļi, pētnieki, analizējot 15 veselīgu vīriešu urīna un fēču paraugus, atklāja, ka paaugstināts butirāta līmenis analīžu paraugos bija vienīgi siera ēdājiem, bet no piena un sviesta lietošanas šajā ziņā nebija jēgas.
Butirātu sintezē arī zarnu baktērijas (mikroflorai), un tai acīmredzot arī patīk, ja cilvēks ēd sieru.
Vadošā pētniece Hanne Bertrama skaidro, ka šie atklājumi liek apšaubīt piesātināto tauku/sirds slimību teoriju.
Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock